Många akademiker tillgängliga under semestern – stressen ökar

FACKLIGT Fackförbundet Akavia, som bland annat organiserar jurister och civilekonomer, visar i en ny undersökning att nästan hälften av alla akademiker är tillgängliga under sin semester. Det gör i sin tur att de i högre grad upplever stressymptom.

I många yrkesgrupper är mer än hälften av de anställda redo att rycka in under semestern. Allra värst är det för personer som jobbar inom media och juridik. I de branscherna är fler än tre fjärdedelar av alla anställda tillgängliga under sin semester. Samma sak gäller tillgängligheten utanför arbetstiden. Nästan hälften av alla akademiker är tillgängliga under kvällarna och en fjärdedel under helgerna. Omkring 40 procent är också tillgängliga när de är sjuka.

Det här leder till ökad stress och fackförbundet konstaterar att ju större tillgänglighet som de anställda visar, desto större stressymptom upplever de. Man får helt enkelt aldrig en paus från sitt arbete.

I det moderna Sverige ökar stressen i allmänhet och situationer som dessa bidrar naturligtvis också. Hela 15 procent av alla yrkesverksamma i landet känner sig stressade. Efter pandemin har också stressen ökat mer än tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.