”Anti-imperialister” till stöd för rysk och kinesisk imperialism

UTRIKES Den tredje mars ägde ett möte rum i Caracas. Arrangörer var ”World Anti-Imperialist Platform”, som samlar en brokig skara, varav några kallar sig kommunister till stöd för Ryssland och Kina. Eftersom denna förvirring också existerar i Sverige har Riktpunkt översatt ett uttalande gjort av Mexikos Kommunistiska Parti (PCM), som ger en revolutionär kritik av denna opportunistiska tendens. 

Den tredje mars börjar ”World Anti-Imperialist Platforms” tredje möte, vilket samlar förvirrade krafter som inte gjort sig kända förrän nu, tillsammans med politiska grupper fjärran från den kommunistiska rörelsens politiska grupper. Vissa existerar endast i datorerna och i huvudet på deras talespersoner, såsom de icke-existerande ”Kampkollektivet för det revolutionära enandet av mänskligheten” och ”Plattform för självständighet” i Grekland.

Andra representerar ultra-nationalistiska, rasistiska och reaktionära positioner, såsom ”Spansk förtrupp” och ”Venezuelansk förtrupp”. Några kommunistiska partier har också deltagit i detta märkliga möte, många av dem sedan åratal djupt nedsjunkna i det opportunistiska och reformistiska träsket och andra, måhända förvirrade eller med nyligen modifierade åsikter.

Vi varnar arbetarklassen och kontinentens kommunister för den farliga politiska linje som ligger till grund för ”plattformen”. Trots att de har ordet ”anti-imperialist” i sitt namn är målet att övertyga arbetarklassen om att ställa sig på det imperialistiska Kinas och Rysslands sida i ett nära förestående krig i Taiwan och Sydkorea, vilket går att läsa i deras uttalanden från Paris och Belgrad förra året.

För att underbygga denna idé har de återupplevat två postulat från den Andra internationalens socialchauvinister. Dessa utgjorde grunden för att rättfärdiga stödet för de olika ländernas bourgeoisie under det Första världskriget. För det första reduceras orsakerna till de nuvarande krigen till ett ”försök” av den amerikanska imperialismen att upprätthålla sin hegemoni, medan man döljer de verkliga motsättningarna som existerar mellan världens stora ekonomier för kontroll över naturresurser, transportrutter, geo-strategiska positioner eller lokala ekonomiska institutioner. För det andra använder man den ”nationella befrielsen” för att rättfärdiga kriget som ett medel för att upprätthålla kapitalistiska länders intressesfärer, som är fallet med Ryssland och Kina.

De ideologiska manövrar man använt för att nå dessa farliga slutsatser har bland annat varit att förneka Rysslands och Kinas imperialistiska karaktär. Eftersom det inte är möjligt att dölja deras kapitalistiska dito, förnekar man att världens andra och elfte största ekonomier, med finansoligarkier och väldigt starka transport-, handels- och energimonopol, är imperialistiska. I sin Parisdeklaration hävdas det att dessa länder ”inte lever från att plundra och super-exploatera världen”, som om arbetarklassen i de länder som tillhör Oberoende staters samvälde, för att inte nämna de som finns i Ryssland och Kina själva, inte är del av världen eller att den brutala kinesiska kapitalexporten inte skulle existera.

Även om inte alla organisationer som deltar på mötet håller med om de uttalanden som gjorts i Paris och Belgrad, fyller plattformen objektivt funktionen att sprida den skadliga idén att man bör välja samma sida som imperialisterna i en konflikt som redan fått sitt första uttryck i Ukraina och som kommer spridas och generaliseras. Det finns inget utrymme för en anti-imperialistisk politik som söker underordna sig själv ett imperialistiskt block och som inte bekämpar imperialismen vid dess rötter, som kapitalismens högsta stadium. Idag, precis som för 100 år sedan, betyder enhet med opportunisterna i själva verket arbetarklassens underordning under ”sin” bourgeoisie och en allians med den för att förtrycka andra nationer och för att slåss för ”sin” stormakt, vilket i praktiken betyder att splittra det revolutionära proletariatet i alla länder.

Utöver allt detta, vill vi varna för Venezuelas Enade Socialistiska Partis (PSUV) provokationer, som väljer att arrangera denna aktivitet i Caracas, samtidigt som man de senaste månaderna stegrat sina angrepp mot Venezuelas Kommunistiska Parti (PCV). De senaste veckorna har PSUV:s ledning försökt tvinga fram ett förbud mot PCV och PSUV:s anti-kommunistiska politik som söker förbjuda och intervenera i PCV kan inte stödjas av något parti som kallar sig kommunistiskt, utan måste fördömas och bekämpas.

För Mexikos Kommunistiska Parti är det klart att en sådan ”anti-imperialistisk plattform” är en marionett som är användbar för att tvätta rent det ena blocket kapitalistiska nationer som deltar i det nuvarande imperialistiska kriget och att förvirra det internationella proletariatet, på samma sätt som de som söker tvätta rent USA, Nato och Zelenskijs regering.

Proletärer i alla länder, förena er!

2 tankar på “”Anti-imperialister” till stöd för rysk och kinesisk imperialism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.