Matpriser och Vd-bonusar skenar i väg

KRÖNIKA Den ena Vd:n fick 36 miljoner i bonus. Den andra bara 23 miljoner. Det är ICA:s och Axfoods chefer som nådde sina mål och fick sina bonusar.

”Prisministern” Elisabeth Svantesson (M) är upprörd. Hon är mycket upprörd. Hon tycker att det är provocerande att det tas ut stora bonusar när familjer knappt har råd med mat. Hon kallade till sig representanter för ICA, COOP och Axfood för några dagar sen, precis som V-ledningen hade krävt i början på månaden, och efter det mötet hände det som förväntat ingenting.

De träffades, drack kaffe och konstaterade att priserna har gått upp, att det är leverantörernas fel men inga åtgärder kan tas. Vi ska vänta på bättre tider som kanske kommer, kanske inte. Det beror på leverantörerna säger alla. Men leverantörerna skyller på höjda priser på spannmål, gödsel och energi. De skyller på kriget trots att ökningen började före kriget. De skyller på kronans försvagning.

Ministern blev upprörd för att hon bland annat läste SCB:s senaste siffra om att matpriserna stigit med 22,1 procent det senaste året. Hon läste inte att priserna gick upp ytterligare 10 procent under de senaste 3 månaderna. lägger jag till.

Tur för oss alla att SCB håller statistik och att ministern läser den. Hon själv hade ingen aning att matpriserna gick upp så mycket men hon ska hålla ögonen på de tre matjättarna.

Kapitalismens förklaringar håller inte

Vem tror de att de lurar med alla dessa förklaringar?

Vad har arbetarna gjort för fel, så att matpriserna skenar i väg? Vad beror det på att kronan är svag? Är det inte internationella börsens spekulationer och svenska kapitalisternas exportaffärer som försvagar kronan? Om prisministern ville hjälpa familjerna hade hon kallat in arbetsgivarna och fackets pampar och krävt en löneökning på 10–12 procent –  lika mycket som inflationen – för att kompensera för arbetarnas förluster.

Men vi lever förstås under kapitalismen. Företagsamhet och konkurrens hjälper inte när hela systemet är i gungning. Kapitalismen har misslyckats t.o.m i rika länder som i Sverige. Förvisso är svenska kapitalisternas törst efter vinster lite starkare än t. ex. i Norge och Danmark. Kan det bero på fackets handfallenhet?

Att hitta lösningar inom systemet är en omöjlighet. Men för att ett nytt system ska kunna skapas måste vi alla ta saken i våra egna händer. Istället för att acceptera deras utsagor måste vi bli starkare och ställa krav efter våra behov.   

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.