Lagligt att tvinga migranter tillbaka över gränsen i Litauen

UTRIKES Tusentals migranter och flyktingar har tagit sig över gränsen mellan Litauen och Vitryssland, trots att den litauiska armén har dragit taggtråd längs med hela gränsen. Nu kommer nästa lag som ska hindra migranter från att ta sig in i landet – de kan numera lagligt tvingas tillbaka genom så kallad pushback.

Den nya lagen formaliserar därmed det som redan är praktik i det europeiska gränsförsvaret, nämligen att tvinga tillbaka flyktingar som redan korsat en gräns. Lagen antogs i det litauiska parlamentet av en överväldigande majoritet – bara åtta ledamöter röstade nej.

Om lagen godkänns av presidenten kommer den att träda i kraft den 3 maj.

Kommunisterna solidariserar sig alltid med de som av en eller annan anledning tvingas fly och har till exempel tidigare fördömt den svenska politiken mot flyktingarna och manat till stärkt solidaritet som svar på den skarpare repressionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.