Högermajoritet efter val till Chiles konstitutionella församling

UTRIKES Igår hölls val till den konstitutionella församlingen i Chile, vars uppdrag är att skriva en ny konstitution som ska ersätta den gamla, som skrevs av diktatorn Pinochet. Med så gott som alla röster räknade är det tydligt att högern vunnit en majoritet av platserna.

Av dem 50 platser som utgör den konstitutionella församlingen har Republikanska partiet, vars ledare José Antonio Kast, gjort sig känd som en chilensk motsvarighet till Donald Trump eller Jair Bolsonaro, vunnit 22 av dessa platser. Tillsammans med ett antal mindre högerpartier kan de alltså säkra en majoritet i församlingen och därmed utöva ett starkt inflytande på den nya konstitutionen.

Vänsteralliansen Unidad para Chile, där både den sittande presidentens parti ingår, såväl som landets kommunistparti, lyckades med 28,5 procent av rösterna säkra 17 platser i den konstitutionella församlingen. Två av dessa tillföll kommunistpartiet, trots att partiet blev störst inom den egna koalitionen.

Församlingen ska nu påbörja arbetet med att ta fram ett utkast till ny konstitution och den ska slutgiltigt beslutas om den 17 december i år.

Ett år av socialdemokratisk administration

För lite mer än ett år sedan vann socialdemokraten Gabriel Boric presidentvalet i Chile. Hans valplattform kännetecknads framför allt av en vilja att modernisera den chilenska kapitalismen och stärka dess konkurrenskraft i regionen. Han kunde dessutom knyta delar av det chilenska folket till en tro på det egna landets kapitalism och möjligheten att förändra samhället inom kapitalismens ramar. På så sätt spelade och spelar han en dubbel roll för kapitalet – direkt, genom sina åtgärder för att stärka kapitalismen och indirekt, genom sin politik för social fred.

Det senaste året har Chile under Boric upplevt sänkta reallöner och en förstärkning av statens repressiva apparat. Utvecklingen där skiljer sig alltså inte åt från något annat land, eftersom kapitalismen är densamma här som där.

Chiles kommunistparti, som i valet till den konstituerande församlingen ingick i samma valallians som Boric, har sedan innan presidentvalet förra året gett Boric sitt stöd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.