Nyanlända ska få mindre pengar – regeringen vill öka incitamenten att jobba

INRIKES Ju mer bidrag man får, desto mindre incitament att arbeta. Så ser logiken ut i regeringens senaste angrepp på flyktingarna. Nu vill man undersöka hur man kan stärka drivkrafterna till arbete hos nyanlända genom att ta bort bidrag och göra dem fattigare.

Utgångspunkten i regeringens resonemang är att nyanlända inte vill arbeta. Att de hellre lever på bidrag och därmed inte heller integrerar sig i det svenska samhället. Därför vill man nu undersöka hur man kan ta bort några av dessa bidrag och tillägg för att stärka incitamentet till arbete. 

I instruktionerna till utredaren, som ska titta på dessa frågor, framgår att man vill analysera om en rad tillägg och ersättningar ”innehåller tillräckligt starka incitament för att den nyanlände ska börja arbeta eller utöka sin arbetstid”. I nästa mening framgår dock det verkliga syftet – utredaren ska ”oavsett resultat av analysen lämna förslag på hur etableringstillägget och bostadsersättningen kan avskaffas.”

Även om analysen visar att incitamenten är tillräckligt starka så ska de nyanlända bli ännu fattigare. Syftet är tydligt och det handlar knappast om en rättvis analys av de nyanländas situation och ännu mindre om en vilja att integrera de som tagit sig hit. Istället vill man göra de nyanlända ännu fattigare och därmed ännu mer desperata. På så sätt säkrar man tillgång till billig och villig arbetskraft som inte ställer krav och som tar det arbete de får.

Detta utspel kommer bara några dagar efter att man börjat utreda återvändandecenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.