Skörden sämre i år – klimatförändringar och krig ligger bakom

INRIKES Lantmännen har publicerat sin årliga rapport, vilket visar att skörden har minskat med 20 procent jämfört med förra året. Det innebär en kostnad på ungefär sex miljarder kronor.

Det finns framför allt två bakomliggande faktorer som skapat denna situation – det imperialistiska kriget i Ukraina och en alltmer utmanande väderlek. Den första är ett resultat av de alltmer skärpta motsättningarna inom det kapitalistiska systemet, som tvingar fram allt kraftfullare urladdningar, medan den senare är ett resultat av klimatförändringarna.

I Sverige har vi framför allt märkt av en ökad värme och under de senaste 30 åren har extremt varma temperaturer blivit vanligare, vilket betyder att extrema värmeböljor har ökat, medan extremt kalla temperaturer har blivit mer sällsynta.  Förutom värmen ökar nederbörden, snön ligger kvar kortare tid och även solinstrålningen ökar.

– Regn under resten av sommaren kan bara marginellt påverka slutresultatet men vi vet redan nu att årets skörd är bland de tre lägsta de senaste 15 åren. Utmanande väder och turbulenta marknader har försatt Sveriges bönder i en svår situation, säger Palle Borgström, riksförbundsordförande i Lantbrukarnas Riksförbund.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.