Värmeböljan Kerberos följs av helvetiska Karon

KLIMAT Igår skrev vi om värmeböljan Kerberos i Europa, men knappt ligger artikeln ute, så varnas vi för nästa våg  – den som uppkallats efter Karon , färjkarlen som skeppade de dödas själar till dödsriket. Det är ett passande namn – hettan är helvetisk, med stora risker för äldre, barn och sjuka, solsting, stängda sevärdheter och igenbommade myndigheter som följd.

I Italien har man utfärdat röda varningar för ”extrem hälsorisk” och höjt beredskapen i 16 städer. När det gäller öarna Sicilien och Sardinien kan temperaturen faktiskt bli över 48 grader nästa vecka och det är i så fall europeiskt värmerekord. Det nuvarande rekordet mättes på Sicilien med 48, 8 grader för två år sedan. Någon svalka infinner sig inte ens på natten, då temperaturen ligger på runt 27 grader. Även i Kroatien, Grekland, Spanien och på Cypern varnar man, och på fredagen valde man i Grekland att stänga flera myndigheter, muséer och arkeologiska platser.

Flera länder har också pågående skogsbränder som följd av hettan. På Palma har minst 2000 personer evakuerats efter en stor brand. Risken för allvarliga skogsbränder är från måttlig till hög över större delen av kontinenten.

Men det är inte bara Europa som drabbats. I USA väntar man temperaturer på upp emot 46 grader. Mobila kliniker har upprättats för hemlösa i Arizona, som fått svåra brännskador och blivit uttorkade av värmen. I Las Vegas kommer man troligen att slå det tidigare värmerekordet på 47 grader. Och i Kalifornien rasar skogsbränder och myndigheterna varnar för att man kommer att kunna mäta den varmaste temperaturen på jorden någonsin – över 55 grader.

FN:s meteorologiska världsorganisation, WMO, anser att värmen runt om i världen hänger ihop. Omar Baddour, chef över organisationens klimatövervakning menar att de extremt höga temperaturerna i subtropiska områden är främsta orsaken till den utdragna värmeböljan över Medelhavet. 

Extremvädret, som inte bara omfattar värmeböljor, utan också exempelvis extrema monsunregn över norra Indien och Kina har en betydande på verkan både på människornas hälsa, ekosystemen, ekonomin, jordbruket och tillgången till energi och vatten, säger WMO:s generalsekreterare professor Petteri Taalas, som också varnar för att vi nu måste ställa in oss på att hantera vad som tyvärr hotar att bli det ”nya normala”.

I Sverige får vi dock in svalare luft västerifrån och slipper helveteskrafterna – än så länge.

En tanke på “Värmeböljan Kerberos följs av helvetiska Karon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.