Ovädret Hans, dess kaos och dess orsaker

MILJÖ, KLIMAT Det regnar i hela Sverige – med åska, skyfall och stormvindar på sina håll. Människor drabbas både av urspårade tåg på grund av bortspolade banvallar, trafikkaos, översvämningar. SMHI har utfärdat en gul varning för flera områden i Sverige under de kommande fyra dagarna. Men i Västra Götalands, Värmlands, Jönköpings och Örebro län kan det falla sådana regnmängder att det motiverar en röd varning. SMHI varnar för flöden som är ovanliga: de uppstår i genomsnitt vart 50:e år.

Såhär har det varit:

  • Igår spårade ett SJ-tåg ur utanför Hudiksvall efter att banvallen raserats av regnet, och tre personer skadades lindrigt medan de flesta kom undan med blotta förskrräckelsen. Lyckligtvis hade en annan lokförare larmat om det hotande raset och det urspårade tågets hastighet var därför låg.
  • I Åre råder översvämning och i väntan på mer regn försöker man bygga vallar mot Susabäcken som flödar in över staden och fyller husens källare, samt sköljer upp jord och sten på folks gårdar.
  • I Jämtlands län tävlar strömavbrotten med översvämningarna om vad som är mest problematiskt. 
  • Också i Dalarna är risken stor för översvämningar, när man inför kommande regn måste släppa vattnet vidare från den överfulla dammen i Trängslet.

Man skulle kunna fortsätta med listan – avstängda och översvämmade vägar, inställda flyg, vattenfyllda källare och räddningstjänst på uppdrag fyller media. Men hur uppstod egentligen ovädret?

Ovädrets orsaker

Meteorologen Patrik Boström förklarar på SVT att svalare luft strömmade ner över det varma Europa, där den värmdes upp av den fuktiga och varma luften där. Det bildades ett lågtryck, som sedan pressades norrut av högtrycket i Europa. Över Östersjön plockade det därefter upp mer fukt och värme och energi – och resultatet är det oväder som drabbar oss nu.

Ja, det är teknikaliteterna. Men i förlängningen är det ju så att värmeböljan i Europa, den som alltså bildade lågtrycket , är ett extremväder som i sin tur beror på det allt varmare klimatet. Att den här kraftiga värmeböljan parkerat över Europa och pressade bort lågtrycket är också en följd av mer stillastående vädersystem på grund av klimatförändringarna. Och slutligen är det varma havet, i Östersjön och på andra håll, också en extrem företeelse, som naturligtvis möjliggjorde ett större upptag av fukt och energi till ovädret.

Ovädrets kraft med regn och kallare temperaturer kopplar man kanske inte spontant till växthuseffekten, men det är ändå till stora delar ett resultat av densamma. Det varmare klimatet förstärker normala väderhändelser så att de blir mer etxrema och mer ofta förekommande (vi lär inte behöva vänta 50 år till nästa gång). Slutsats: det är inte bara naturen och slumpen som översvämmar vägar, spolar bort banvallar och fyller dammar till bristningsgränsen: det är också den profitdrivna likgiltigheten för vad som sker med miljön i ett globalt perspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.