Flera filmstjärnor visar solidaritet med de strejkande arbetarna i Hollywood

UTRIKES Det är inte helt fel att ha rika filmstjärnor på sin sida i en strejk. Flera av dem har nämligen skänkt sammanlagt miljoner dollar till skådespelarfackets stödfond, bland andra George Clooney och Leonardo DiCaprio.

Ett antal framstående Hollywood-stjärnor, däribland George Clooney och Meryl Streep, har skänkt en miljon dollar eller mer till stöd för sina kollegor, som strejkat under sommaren. Utöver skådespelarna deltar också manusförfattare i strejken för bland annat bättre löner och bättre skydd mot användningen av artificiell intelligens.

Strejkåtgärderna har allvarligt påverkat film- och serieproduktionen i USA och avslöjar hur de stora filmbolagen genererar enorma intäkter från skådespelarnas arbete. Andra kändisar, som Matt Damon, Leonardo DiCaprio, Dwayne Johnson, Nicole Kidman och Julia Roberts, har också bidragit med en miljon dollar vardera till skådespelarfackets (SAG-AFTRA) stödfond.

Under de senaste tre veckorna har fonden samlat in över 15 miljoner dollar, som ska stödja tusentals strejkande skådespelare som drabbats ekonomiskt på grund av brist på inspelningar. Stödet syftar till att hjälpa skådespelare i nöd genom att täcka deras utgifter, inklusive mat, bostad, mediciner och medicinska kostnader.

Enligt SAG-AFTRAs ordförande Fran Drescher har 86% av fackets 160 000 medlemmar inkomster som är lägre än 26 500 dollar (cirka 280 000 kronor) per år, vilket inte räcker för att täcka grundläggande levnadskostnader i USA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.