Protester i hela Indien mot våldet i Manipur

UTRIKES, FACKLIGT I ett pressmeddelande som återges av FVF, den fackliga världsfederationen, meddelar den indiska fackliga centralorganisationen Centre of Indian Trade Unions (CITU), bondeorganisationen All India Kisan Sabha (AIKS)  and jordbruksarbetarfacket All India Agricultural Workers Union (AIAWU) att hundratals arbetare, bönder och och jordbruksarbetare i hela landet den 25 juli samlades i på gator och torg i solidaritet med befolkningen i Manipur.

Manipurs invånare kräver fred, att man tar ifrån olika grupper de vapen som används i den pågående konflikten, nödvändiga faciliteter i lägren för nödställda och kompensation för skador på folkets egendom.

Bakgrunden till protesterna är en konflikt mellan främst Meitei och Kuki, två folkgrupper som tidigare levt sida vid sida i delstaten Manipur i norra Indien. Konflikten bottnar delvis i att den indiska hindunationalistiska regeringen gett stora befogenheter till militära specialstyrkor i ett ”krig mot narkotika”. Styrkorna har främst attackerat Kuki-folket och även tillåtit våldshandlingar utan ingripa. Den incident som mest upprörde Indiens arbetare var det sexuella våld som två kvinnor ur Kuki-folket utsattes för och som till slut kom till hela landets kännedom efter att ha mörkats av regeringen.

På flera håll vände man sig också mot regeringens likgiltighet och brist på åtgärder, samt mot den indiske premiärministerns tystnad i Manipur-frågan, säger fackorganisationerna i pressmeddelandet.

Solidaritets- och protestaktioner anordnades i de flesta indiska delstater, och en mängd olika fackföreningar anslöt sig till dem som organiserat aktionerna. Pressmeddelandet avslutar med att konstatera att det svar på solidaritetsuppropet som kom från arbetarklassen, bönderna och folket i allmänhet ännu en gång visar att det endast är de som kan skapa fred i Manipur och resten av Indien, och stå emot de splittrande krafterna.

.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.