Kommunal- och regionalvalet i Grekland 8 oktober – kommer folket att lita på kommunisterna?

UTRIKES Riktpunkts krönikör Panos Alepliotis bidrar denna gång inte med en krönika, utan med en lägesrapport inför Greklands regionalval om ungefär två veckor. Det händer mycket: KKE mobiliserar, och samtidigt annonserar PAME en strejk, men räcker det för att befästa och förstärka kommunisternas position?

Kommunisterna i Grekland förstärkte sina positioner i det nationella valet den 29 juni i år. Den 8 oktober är det dags för lokala val. Att man väljer att ha separata val istället för att köra alla valen samtidigt beror på att lokalvalen hålls varje femte år, medan nationella val kan hållas var fjärde – men det är upp till sittande regering att gå till val när det passar som bäst.

Kommunisternas mål i de kommande valen är att bevisa att partiets ökning från 5,2% till 7,3% i det nationella valet inte var en tillfällighet utan det är ett bevis på att folket i Grekland har börjat lita mer och mer på kommunisterna.

KKE: s paroller, som ”bara folket kan rädda folket” och ”deras vinster eller våra liv” har nått fler och fler arbetare, bönder, ungdomar, egenföretagare och pensionärer.

Partiet, KNE och PAME mobiliserar för folket

Det bevisades när partiets och det kommunistiska ungdomsförbundets KNE medlemmar blev uppmanade av partiet att åka till de branddrabbade områdena i augusti, och till områdena som drabbades av de stora katastrofala översvämningarna i mellersta Grekland i början av september. Där var staten handfallen och myndigheterna hade ingen räddningsplan visade det sig. Trots att media försöker dölja dessa mobiliseringar blir kommunisterna hjärtligt välkomnade av det krisdrabbade folket.

Samma gäller partiets mobilisering mot fattiga människors vräkning från sina bostäder på grund av skulder, som orsakats av bankerna och kreditbolag som svenska Intrum. Då samlas KKE, KNE och PAME (kommunisternas militanta fackfront) utanför de hus eller lägenheter som bankerna ska konfiskera och stoppar aktionerna. Där gäller kommunisternas nästa paroll, ”ingen bostad i bankirernas händer”.

Samma mobilisering gäller när el- eller vattenföretag kommer till fattiga familjer för att stänga av tillförseln på grund av skulder.

Nationell strejk mot regeringens lagförslag om arbetstid

Ett annat exempel som visar att partiets arbete och beslutsamhet som skapar förtroende för folket är att PAME och alla fackföreningar och fackförbund som närmar sig PAME manar till nationell strejk den 21 september. Strejken gäller regeringens nya lagförslag som tillåter 13 timmars arbete per dygn och pensionering när man blir 74 år gammal. Grekiska LO:s majoritet har röstat ner PAME: s förslag, men strejk kommer det ändå att bli! Alla som ska delta i strejken kan drabbas av olika påföljder, t.o.m. få sparken från jobbet, men strejken gäller!

Så dilemmat som det handlar om i de kommande valen är om folket ska lita på borgerliga partiernas representanter, där också den socialdemokratiska oppositioner ingår som tillsammans med regeringen är medskyldiga till folkets eländiga ekonomiska situation, misskötta skolor och sjukhus, för Greklands aktiva deltagande i kriget i Ukraina, för avsaknad av planering mot naturkatastrofer.

Kan kandidater för partier som är bundna av både uppenbara och dolda affärsintressen, för att på lokal nivå främja entreprenörsverksamhet och därmed kommersialisering av varje aspekt av folkets liv, utföra en verkligt folkvänlig uppgift? Det frågar KKE i sitt upprop, och problemet är tydligt:

Vad kommer folket att sätta emot det enhetliga blocket som bildas av regeringen och de borgerliga partierna, deras valda representanter i kommuner och regioner, den lokala förvaltningens mycket folkfientliga verksamhetsram, om inte fler fullmäktigeledamöter som samarbetar med KKE?

Den enda garantin för att folkets frågor kommer att stå högt upp på ”dagordningen” för framtiden är att flera KKE-representanter väljs, personer som är prövade, stabila kämpar för arbetar- och folkrörelsen.

Panos Alepliotis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.