Luftföroreningar ett lika stort hot som klimatpåverkan

KLIMAT FN:s meteorologiska organisation WMO konstaterar nu att klimatförändringar och luftkvalitet kan inte behandlas åtskilda. Det säger Lorenzo Labrador, en av WMO:s vetenskapliga chefer, i ett pressuttalande.

I den fjärde årliga rapporten från WMO lyfts alltså samspelet mellan luftkvalitet och klimat fram. Koldioxid och kväveoxid är exempelvis två gaser som bidrar till den globala uppvärmningen, men de kan också leda till ökade luftföroreningar.

I rapporten pekar man bland annat på att röken från skogsbränder innehåller en häxbrygd av olika kemikalier som påverkar allt från luftens kvalitet och vår hälsa, och dessutom skadar också växter, ekosystem och skördar . Och naturligtvis avger bränderna dessutom själva växthusgaser  och sprider farliga små partiklar. Effekten av bränder eller partiklar som sprids av förändrade vindmönster är ofta lokala och kortvariga, till skillnad från klimathotet – men de kan vara nog så skadliga i alla fall.

En annan fråga som diskuteras i rapporten är förekomsten av urbana ”värmeöar” – alltså storstäder där hettan överstiger det omgivande landsbygdens temperatur.  Detta leder under värmeböljor till starkt ökad dödlighet och sjukdomsfall, något som dock skulle kunna avhjälpas med stora satsningar på svalkande grönytor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.