Om Pinochet, Lundin Oil och militärindustrin i veckans Radio Kommunist

PARTIET Radio Kommunist sänds via Facebook varje vecka av Sveriges Kommunistiska Parti i Malmö. Veckans avsnitt behandlar bland annat Pinochet, Lundin Oil och militärindustrin.

”Jag förstår inte varför vi skall stå och se på när ett land blir kommunistiskt på grund av den egna befolkningens ansvarslöshet.”

Detta yttrades av Henry Kissinger, USA:s utrikesminister, som belönades med Nobels fredspris 1973. Uttalandet syftar på den chilenska befolkningens ansvarslöshet som röstade på Salvador Allende. Samma år var han inblandad i den statskupp som kom att innebära död, tortyr och ca en miljon människor på flykt, en statskupp som genomfördes för att folket dristade sig att ge utryck för sina behov och önskemål. Det var en dröm om en bättre värld där en större andel av det den arbetande befolkningen producerade skulle tillfalla dem. En dröm som krossades den elfte september för femtio år sedan. Ett år senare sa president Gerald Ford att det som gjordes i Chile var ”för det chilenska folkets bästa intresse och säkerligen för vårt eget bästa.”

Passande nog har rättegången mot Lundin Oil påbörjats där två styrelseordförande står åtalade för medhjälp till grovt folkrättsbrott för det som skedde i södra Sudan. Under inbördeskriget satt vår tidigare statsminister och senare utrikesminister Carl Bildt i Styrelsen. Hans svar på anklagelserna är att ”det bland vissa finns det nästan ett hat mot företagande.” Carl Bildt har samma moral som Kissinger, att inskränka profiten är förkastligt, oavsett hur många människoliv går till spillo. Och är det inte likadant med den sittande regeringen som öser pengar över militärindustrin och sänker skatten genom sin så kallade arbetslinje istället för att höja skatten på de arbetsbefriade multimiljonärerna?

Lyssna på avsnittet på Facebook.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.