Boverket: färre bostäder än beräknat kommer byggas under 2024

INRIKES Boverket har reviderat sin prognos för antalet bostäder som kommer påbörjas under 2024 och man räknar med att inte ens 20 000 bostäder kommer påbörjas. Det är långt under en tredjedel av vad som skulle behövas för att möta bostadsbristen.

Höga räntor och ockerpriser på bostäder åsido, så råder det en enorm brist på bostäder i Sverige. Boverket räknar med att ungefär 67 000 bostäder skulle behöva byggas varje år fram till 2030 för att råda bot på bristen. Ändå slår byggföretagen av på takten ännu mer och i sin senaste prognos för 2024 räknar nu Boverket med att bara 19 500 bostäder kommer påbörjas, vilket är en nedskrivning med 2 000 bostäder sedan prognosen man gjorde i juni.

Efter att under flera år ha profiterat på uppblåsta bostadspriser som gjort att folk tvingats ta enorma lån har förutsättningarna förändrats och man saktar in takten på bostadsbyggandet för att upprätthålla en bostadsmarknad som är till för bankerna – bygger man för mycket går nämligen botten ur marknaden och priserna sjunker.

Bostadsmarknaden är organiserad efter de stora monopolens behov och inte människans och så länge kapitalismen består kommer också människans behov behöva stå tillbaka.

En tanke på “Boverket: färre bostäder än beräknat kommer byggas under 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.