Vilken skada har Israels terror åstadkommit?

UTRIKES Den israeliska terrorn fortsätter över Gaza och tusentals människor har dött och stora delar av Gaza har jämnats med marken. Men hur många bomber har egentligen släppts? Hur stor skada har de gjort? Hur är egentligen läget i Gaza? Riktpunkt har sammanställt lite fakta.

De senaste siffrorna från det palestinska hälsoministeriet gör gällande att 3 785 personer har dött till följd av den israeliska terrorn. Av dessa är 1 524 barn och 1 000 kvinnor, samt 120 äldre personer. Antalet skadade är 12 493, varav 3 983 är barn och 3 300 är kvinnor. Hundratals ligger fortfarande begravda under bråten och ruinerna. Bara den israeliska attacken på al-Ahli-sjukhuset ledde till nästan 500 människors död.

Sedan terrorn började har 44 sjukvårdsarbetare dött och 70 skadats. 23 ambulanser har träffats av israeliska bomber och fungerar inte längre och 19 sjukhus och kliniker har träffats, antingen direkt eller indirekt, vilket gjort att 14 av hälsoministeriets kliniker fått stänga och man betonar i samma pressmeddelande att alla kliniker riskerar att få stänga ner helt på grund av brist på elektricitet.

Det finns inga mediciner på lager, fortsätter man, och inte heller något bränsle. Som för att strö salt i såren står humanitär hjälp på andra sidan den södra gränsövergången till Egypten men släpps ännu inte in i Gaza, vilket spär på den humanitära katastrof som Israel skapat i Gaza.

På grund av Israels totala blockad av Gaza kommer inget vatten in i området och enligt FN är Gazas egen vattenproduktion bara fem procent av vad den var innan och maten kommer att räcka i några dagar till. Risken är stor för uttorkning och att man i desperation dricker förorenat vatten, vilket ytterligare kommer tynga den palestinska befolkningen.

Enligt den brittiska tidningen The Economist har ungefär 11 000 bomber fallit över Gaza sedan den 7 oktober, vilket resulterat i att omkring 4,3 procent av byggnaderna i området förstörts. Bland dessa återfinns också 164 skolor. Staden Beit Hanoun i norra Gaza är värst drabbad och den totala förstörelsen kommer göra omkring 100 000 människor hemlösa i Gaza.

En tanke på “Vilken skada har Israels terror åstadkommit?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.