Brecht i Malmö – Teater Thea sätter upp Den goda människan i Sezuan

KULTUR Amatörteaterföreningen Teater Thea sätter under november upp ett av Bertold Brechts mest kända verk, Den goda människan i Sezuan. Pjäsen är ett exempel på det Brecht kallade episk teater och är ett av hans politiska verk.

Den episka teatern som Brecht utvecklade handlar mycket om att bryta den fjärde väggen, det vill säga den osynliga väggen mellan åskådarna och skådespelarna. På så sätt engageras publiken också i pjäsen och de tvingas tänka och fundera och inte bara leva sig in i och passivt följa med i handlingen. I pjäsen Den goda människan i Sezuan använder sig Brecht av just dessa tekniker. Såhär beskriver Teater Thea själva pjäsen:

I ett halvindustrialiserat Kina 1920-1940 möts vi av en vattenförsäljare som berättar om sitt besvärliga yrke. I huvudstaden i provinsen Sezuan är det en uppgiven stämning och det ryktas om att himlen oroas över människornas många klagomål och missnöje.

Dessutom, sägs det, vandrar det mitt bland dundrande kanoner och förfallna fördämningar tre gudar i sökandet efter en god människa. När gudarna till sist kommer på besök, gör vattenförsäljaren sitt bästa för att hitta en plats åt dem att tillbringa natten. Tråkigt nog är människor ointresserade och slår kvickt igen sin dörr.

Men Shen Te, en ung och fattig kvinna, öppnar sitt hem och ger dem skydd.

Som belöning får Shen Te betalning för nattuppehället, det visar sig vara en rikedom.

Nästa dag öppnar hon en tobaksaffär med pengarna. Men strax före öppnandet sprider sig hörsägen om händelsen i slumstaden. Gamla bekanta och arbetslösa översvämmar affären i sökandet efter hjälp och pengar. Shen Te tvingas klä ut sig till en ond, påhittad affärsman och kusin för att försöka rädda sin affär och balansera sin mänsklighet.

Pjäsen har premiär den 17 november och kommer därefter att spelas upp fyra gånger på Malmö Amatörteaterforum. På Teater Theas hemsida finns information om tider och biljettköp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.