Västra Antarktis förlorar sin is

KLIMAT Västra Antarktis istäcke kommer att kollapsa. British Antarctis Survey har gjort en undersökning, där forskarna konstaterar att issmältningens hastighet att accelerera under nästa århundrade. Åtgärder för att begränsa utsläppen av växthusgaser kommer inte att kunna vända utvecklingen. Det är helt enkelt för sent.

Även om temperaturökningen kan hejdas vid Parisavtalets 1,5 grader så kommer isen smälta. Smältningen går tre gånger snabbare under slutet av 2000-talet än under 1900-talet, och det ser ut som om kontrollen över det smältande istäcket i västra Antarktis har förlorats, menar forskaren och studiens huvudförfattare Kaitlin Naughten i ett uttalande på Live Science. Vi skulle ha behövt agera på klimatförändringarna för flera decennier sedan för att bevara istäcket som det varit.

Nu är det bara att ställa in sig på 5 meters höjning av havsnivån, för så mycket vatten finns alltså låst i västra Antarktis. Att stoppa klimatförändringarna gör dock att avsmältningen saktar ner – och det betyder att världen har tid att ställa in sig på de nya förhållandena, säger forskarna.

 

En tanke på “Västra Antarktis förlorar sin is

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.