Tippningspunkter i jordens system – ”Lev under socialismen eller lev under vatten”

KLIMAT  En tippningspunkt (även kallad tröskelpunkt) är i klimatdebatten en kritisk punkt. När den passeras hamnar ett element i jordens klimatsystem i en utveckling som blir omöjlig att stoppa. Systemet ”tippar” och en ny utveckling tar fart som minskar stabiliteten i det planetära systemet. Kollaps, massdöd, storskalig förlust och eller betydande väderförändringar hotar när tippningspunkterna nås. Supermiljöbloggen går igenom tippningspunkternas obönhörliga logik – en ganska skrämmande läsning.

16 tippningspunkter finns utspridda över planeten, och de som har identifierats handlar om allt från Amazonas regnskogar till issmältningen runt polerna och havsströmmarnas vara eller icke-vara (det kan finnas flera som vi ännu inte har upptäckt). I fjol publicerades en studie där bland annat den svenske klimatforskaren Johan Rockström deltog, och där det rapporterades att fyra av dessa tippningspunkter troligen kommer att passeras redan vid 1,5 graders uppvärmning. (Och det har också redan diskuterats om vissa tippningspunkter har uppnåtts allaredan – ett exempel är Amazonas regnskog som blivit en källa till koldioxidutsläpp).

De fyra tippningspunkterna som enligt den nya studien ligger illa till gäller kollapsen av Grönlands och Västantarktis istäcken, de tropiska och subtropiska korallrevens död och försvinnandet av permafrosten i Arktis. 

Grönland och Västra Antarktis

En ny studie i tidskriften Nature uppdaterar nu forskningsläget om Grönlands istäcke, och visar att det kommer att klara sig om den globala uppvärmningen hålls under två grader. Isen på Grönland är också ganska långsam på att reagera, så om vi ser till att den globala uppvärmningen går tillbaka kan den ändå räddas. Men även i detta fall kommer världens kustnära städer och människor att drabbas hårt., eftersom avsmältningen i vilket fall som helst kan bidra till flera meters havsnivåstigning, beroende på hur länge temperaturen tillåts vara för hög. Idag har vi cirka 1,2 graders uppvärmning och istäcket släpper redan ifrån sig 270 miljarder ton is per år.

För Västantarktis är det annorlunda. En ny studie visar att Västantarktis istäcke i huvudsak är förlorat, och tippningspunkten får därmed anses vara passerad för gott. Västantarktis innehåller is motsvarande fem meters havshöjning. Nu förväntas nästan all denna is smälta och det betyder att en havsnivåökning med flera meter är oundviklig – enbart från det västantarktiska istäcket.  Jodå, det tar sin tid och världen kan rent teoretiskt förbereda sig, men vi vet ju alla hur bra framförhållning kapitalismen har för kriser.

”Lev under socialismen eller lev under vatten” har länge varit ett lite roligt slagord för röd miljökamp – nu handlar det helt tydligt om att vi behöver ett annat samhällssystem för att överleva överhuvudtaget. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.