Kazakstan: 45 gruvarbetare dödade efter explosion i gruva

UTRIKES 45 gruvarbetare har bekräftats döda efter en explosion ägde rum i en gruva i Kazakstan. Gruvan ägs av världens näst största stålbolag, ArcelorMittal, och ligger i centrala Kazakstan. Ytterligare en gruvarbetare saknas i skrivande stund.

Det var under lördagen som explosionen, som tros ha orsakats av metangas i gruvan, ägde rum. Av de 252 gruvarbetare som befann sig i gruvan kunde 206 ta sig till ytan och av dessa var 18 tvungna att söka sjukvård. 45 kroppar har än så länge hittats och ytterligare en gruvarbetare är ännu inte återfunnen.

Olyckan är den andra att inträffa i samma gruvkomplex under hösten och sommaren. I augusti dog ytterligare fem arbetare och nu beskyller arbetarna ArcelorMittal för att bryta mot säkerhetsföreskrifter och miljöskydd.

Den största ägaren i ArcelorMittal är indiska Lakshmi Mittal men bolaget är registrerat i Luxemburg. Det är världens andra största stålbolag och ett av världens 200 största företag.

Arbetarna i Kazakstan har vid flera tillfällen protesterat mot undermåliga arbetsförhållanden. Så sent som i våras protesterade oljearbetarna i landet och för ett och ett halvt år sedan ägde stora strejker och protester rum i landet, vilket föranledde Ryssland att skicka in trupper i landet för att slutligen återställa ordningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.