Stora framgångar för de grekiska kommunisterna i lokalvalen

UTRIKES Förra helgen ägde den första omgången i kommun- och regionalvalen rum i Grekland och redan då kunde det grekiska kommunistpartiet KKE vinna valet i en kommun. Nu har fem ytterligare kommuner tillfallit kommunisterna efter valets andra omgång.

Den röda ön Ikaria var den första kommun som kommunisterna vann. Där fick man egen majoritet vid den första valomgången medan man i fem andra kommuner gick vidare till den andra valomgången, där de två kandidater med flest röster möts. Samtliga fem kommuner har nu kommunisterna vunnit, vilket betyder att man ökar sitt stöd betydligt.

Störst av de kommuner som man vann i är Patras, som är Greklands tredje största stad. Där återvaldes borgmästaren Kostas Peletidis för en tredje gång. I Aten-förorterna Haidari, Kaisariani och Petroupoli, samt i kommunen Tyrnavos, som ligger längre norrut på det grekiska fastlandet, valdes kommunistiska borgmästare. Kaisariani har dessutom en viktig symbolisk betydelse, eftersom det var där som nazisterna avrättade 200 kommunister 1944, under ockupationen.

I förra helgens regionval kunde kommunisterna, som ställde upp med listan ”Folklig mobilisering”, öka sin andel av rösterna i alla landets regioner. Bäst resultat fick man i Attika, där stora städer som Aten och Pireus ligger.

2 tankar på “Stora framgångar för de grekiska kommunisterna i lokalvalen

 1. Det är en balansgång mellan reformer för att förbättra för människor och en icke-förhandlingsbar kamp för en omvälvning av hela samhället som kommunister alltid måste göra. I Grekland de hittills gjort detta bra genom att utmana makten på arbetsplatser och i kvarter genom egna institutioner och ”myndigheter”.

  Genom sin borgmästarroll har Kostas Peletidis och kommunisterna i Patra bland mycket annat gjort följande (samtidigt som de ständigt påminner om att det är socialism som krävs för att lösa folkets problem).
  1. Sänkt skatterna så att Patra har de lägsta skatterna i Grekland (ökat kapitalskatten).
  2. Skapat centrala kök som varje dag lagar gratis mat till alla som behöver det (skickas med bud till alla sjuka/äldre som inte kan ta sig ut)
  3. Varm mat till skolor och förskolor till alla elever i kommunen (finns inte i andra kommuner).
  4. Undanhållit och tagit tillbaks arrenderad mark som tidigare gått till företag för att istället öppna upp och anlägga nya parker och rekreationsområden för allmänheten på de bästa platserna i staden.
  5. Tagit bort biljettkostnader för parkering.
  6. Gjort om kommunens slogan till ”Ingen ska vara ensam i krisen!”
  7. Tillät fattiga att skörda oliver
  8. Förbjöd nazisterna att ha offentliga möten inför valen.
  För de två senaste punkterna drogs borgmästaren till domstol.

  Ovan och mycket mer gör att majoriteten av arbetarna och de andra folkliga skikten älskar Peletidis och är såklart mer benägna att lyssna på honom när han säger att det i hela samhället måste ske en revolution som ersätter kapitalismen med kommunism.

 2. Jag gläds mycket åt dessa framgångar, men undrar, helt ärligt menat, vad kan en kommunistisk borgmästare eller kommunistiskt parti utföra för politik under kapitalism och en borgerlig stat? Vad har de kunnat göra i dessa kommuner i Grekland? Hur begränsade är dem? Blir det inte att administrera kapitalism?
  Tack på förhand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.