Lokal- och regionalvalen i Grekland – allt visar på en framgång för KKE

UTRIKES Folklig mobilisering är namnet på den front som stöder KKE i de lokal- och regionalval som hölls under söndagen 8 oktober. Såvitt man kan se av de preliminära resultaten har valen varit framgångsrika och bekräftar uppsvinget för KKE i de nationella valen i juni.

Att KKE inte ställer upp med partinamnet beror på att alla grekiska partier ställer upp med lokala listor som inte bär partinamnet i dessa val, och namnen kan traditionellt variera från plats till plats för samma parti. KKE har valt att delta genom fronten Folklig mobilisering som bär samma namn i alla valdistrikt.

Frontens kandidater har fått tillräckligt många röster för att kunna delta i den andra omgången av kommunalvalet i ett antal grekiska kommuner, bland annat i Patras, Kaisariani utanför Aten och Tyrnavos i Thessalien, där kandidaterna alla fick mer än 30 % av rösterna. Ytterligare tre kommuner ligger över 20 %. Den lysande stjärnan i valet är återigen Ikaria i Tolvöarna, som verkligen gör skäl för namnet ”Greklands röda ö”. Här valde folket redan i första omgången en kommunistisk borgmästare, Fanouris Karoutsos, med 45,07 %.

Regionen Attika och huvudstaden Aten

Jämfört med 2019 har Folklig mobilisering ökat i regionen Attika (där Aten ligger), något som KKE ser som på med stor hoppfulhet inför framtiden. Här fick kandidaten till regionsguvernör (ung. landshövding) 13,93 % jämfört med 8,28 % 2019, det vill säga en ökning med 5,5 procentenheter. Folklig mobilisering kom på 3:e plats (upp från 4:e plats i regionvalet 2019), vilket förstås är en bekräftelse på partiets band med arbetarna och de folkliga skikten i Attika.  När det gäller kommunalvalet är det särskilt viktigt att Folklig mobilisering fick 12,85 % (från 7,46 % 2019) i Atens kommun, den största i landet. Det vara bara 1,5 procentenheter från att den kommunistiske borgmästarkandidaten skulle komma med i andra omgången i huvudstaden!

En tanke på “Lokal- och regionalvalen i Grekland – allt visar på en framgång för KKE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.