Strejkbryteri och repressalier hotar strejkande Tesla-arbetare

FACKLIGT Under fredagen inleddes IF Metalls strejk vid en rad Tesla-verkstäder runt om i landet. En dag in i strejken kommer rapporter om planerat strejkbryteri och att anställda känner sig hotade, vilket också påverkar uppslutningen.

I Malmö möttes strejkvakterna av personal från Securitas och en hotfull stämning uppstod, vilket dock strejkvakterna i Malmö verkar ha varit ensamma om. Utanför verkstaden i Upplands Väsby finns däremot väktare på plats som hindrar varje kontakt med de anställda som finns inne i verkstaden, vilket naturligtvis också måste uppfattas hotfullt av de anställda.

På andra platser vågar de anställda heller inte gå ut i strejk, eftersom de är rädda för repressalier. Detta är fallet i exempelvis Norrköping, där ingen strejkar trots att strejk är utlyst även där. På andra ställen, som Göteborg och Umeå, är uppslutningen bättre.

Rädslan för repressalier är inte heller ogrundad. Dagens Arbete har flera gånger rapporterat om hur Tesla försöker kartlägga fackligt aktiva arbetare och det är allmänt känt att företaget och dess ägare Elon Musk är väldigt anti-fackliga. I USA har man tidigare sparkat arbetare som försökt organisera de anställda. Samma sak hotar de svenska Tesla-cheferna med.

I slutet av förra veckan kom också rapporter om att Tesla planerar för ett omfattande strejkbryteri, bland annat genom att flytta runt personal och tvinga dem utföra strejkande arbetares jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.