Dödliga översvämningar på Afrikas horn

UTRIKES Översvämningar i katastrofal omfattning har drabbat Afrikas horn . I Somalia har minst 31 personer omkommit och runt en halv miljon människor har flytt för att komma i säkerhet. Somalias myndighet för katastrofhantering sade förra veckan att detta är det värsta väderfenomenet som drabbat landet på årtionden.

Somalias kommunikationsminister Daud Aweis varnar för att översvämningarna kan leda till att ytterligare över 1,2 miljoner människors liv påverkas. FN:s humanitära organ Ocha har tidigare sagt att de pågående översvämningarna är sådana ”som inträffar en gång per sekel” och att 1,6 miljoner invånare är direkt hotade i området. Värst utsatta är regionerna Gedo i södra Somalia och Hiran i mellersta delen av landet där floden Shabelle svämmade över flodbankarna. Även huvudstaden Mogadishu har drabbats hårt.

Det extrema regn som orsakat översvämningarna följer på en fem år lång torka som dödade så många som 43 000 människor under 2022.  Översvämningarna som kommer nu kan kopplas till det vädermönster som kallas El Niño, där havets yttemperaturer stiger och extrema regn uppkommer. El Niño blir kraftigare  i och med den globala uppvärmningen, vilket beror på att värmen tillåter atmosfären att innehålla mer vattenånga. Kretsloppet där El Niño återkommer drivs på och blir allt intensivare och mer förödande.

Effekten på Afrikas horn förvärras dessutom av att jorden är så hård och skadad efter torkan att den inte förmår absorbera skyfallen. Konflikterna i området och närvaron av den islamistiska al-Shabab-milisen har också försvårat byggandet av dammar och skydd.

Även i grannlandet Kenya har skyfall dödat minst 15 människor och förstört jordbruksmark. Också i Etiopien rapporteras pågående översvämningar med dödsfall och flyktingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.