En stark kärnkraftsnation är målet för Tidöpartierna

MILJÖ Regeringen har beslutat att Sverige år 2035 ska ha ny kärnkraft motsvarande ”två storskaliga reaktorer”, rapporterar SVT från Tidöpartiernas presskonferens. Därefter ska det ske en massiv utbyggnad av kärnkraft till 2045. Man tillsätter dessutom en utredning som ska undersöka hur tillståndsprocesserna för ny kärnkraft kan göras snabbare.

Sverige ska bli en stark kärnskraftnation igen, menar Ebba Busch (KD) och på torsdagen beslutade regeringen kreditgarantier för investeringar i ny kärnkraft. Regeringen kommer också att ta fram en ekonomisk riskdelningsmodell där staten går in och delar risken med de aktörer som bygger ny kärnkraft.

Ett ständigt ökande energibehov sägs vara orsaken till kärnkraftsbeslutet. Det handlar givetvis inte om att privata konsumenter skulle behöva så mycket mer elektricitet framöver, det handlar om industrisatsningar som måste göras för att hålla det svenska kapitalet konkurrenskraftigt på internationell nivå.

Dessutom grönmålas beslutet med miljövänliga floskler – Sveriges elkraft ska nu inte bli 100 procent förnybar, utan 100 procent fossilfri, sägs det. Men kärnkraft är ett riskprojekt även i allra bästa fall: med uppsnabbade tillståndsprocesser och massiv utökning som mål utsätter man både arbetare, befolkningen runt kärnkraftverken och miljön för stora faror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.