Teslablockaden utvidgas och sympatiåtgärder träder i kraft

FACKLIGT Strejken mot den amerikanska elbilstillverkaren Tesla har nu pågått i tre veckor. Samtidigt är det tydligt att bolaget rundar transportblockaden. Idag utvidgas därför Teslablockaden ytterligare. Transportfacket blockerar nu Teslabilar i samtliga 50 hamnar i Sverige. Bilar har hittills exempelvis fortfarande kommit in i landet på lastbilstrailer som lastas på andra fartyg än de vanliga transporterna.

Idag träder också fler sympativarsel i kraft. Städarna lägger ner arbetet på Tesla, och elektrikerna slutar att utföra service och reparationer. Nästa vecka kommer fler sympatiåtgärder, bland annat från målare och post- och paketleverantörer. Härom dagen antog de nordiska transportfacken dessutom ett stöduttalande för IF Metall och det kan i förlängningen hända att sympatiåtgärder utvidgas till Norden som helhet.

Samtidigt har Tesla anlitat strejkbrytare, och enligt IF Metall finns det medlemmar i förbundet som fortfarande arbetar på Teslas verkstäder  istället för att strejka. I ett inlägg på Facebook skriver IF Metalls chefsjurist Darko Davidovic att: ”de medlemmar som inte respekterar sin organisation kommer att uteslutas från IF Metall”.

– Strejkbryteri är oförenligt med stadgarna, säger också Tomas With, vice ordförande i IF Metall.

2 tankar på “Teslablockaden utvidgas och sympatiåtgärder träder i kraft

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.