Vänsterpartiet vill inte skära ner ännu mer – man nöjer sig med den nuvarande nivån

INRIKES Under torsdagen presenterade Vänsterpartiet ett förslag om att stoppa nedskärningarna i sjukvården. Detta kom efter att Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) presenterat dystra siffror för regionernas och kommunernas ekonomi.

Under 2024 väntas de svenska kommunerna och regionerna gå med 31 miljarder kronor i underskott, enligt den senaste prognosen från SKR. Av dessa 31 miljarder står regionerna för 24 miljarder. Här är det kostnaderna för sjukvård som tynger, medan det i kommunerna framför allt handlar om skola. Detta kommer tvinga fram omfattande nedskärningar och regeringens plan att skjuta till några miljarder kommer inte ändra mycket, vilket också är meningen, eftersom det ju är nedskärningar man vill genomföra.

Vänsterpartiets förslag på detta är istället att kräva att man skjuter till tillräckligt mycket pengar för att kommuner och regioner inte ska gå med underskott under nästa år. På så sätt vill man förhindra nedskärningar, framför allt inom sjukvården

Vackert så, men i själva verket innebär Vänsterpartiets förslag att man accepterar de nedskärningar som skett hittills – man kräver ju inga pengar för att faktiskt rusta upp välfärden! Vi vet hur sjukvården och skolan ser ut idag och att den knappast fungerar som den skulle kunna göra och vi vet att det krävs långt mer än bara stopp för ytterligare nedskärningar, utan det krävs en enorm upprustning.

Så visar Vänsterpartiet på kort tid återigen att det är ett systemparti, vars ramar helt sätts av det kapitalistiska systemet. Partiet vågar inte gå utanför ramarna, utan man finner sig snällt i de förutsättningar som ges.

En tanke på “Vänsterpartiet vill inte skära ner ännu mer – man nöjer sig med den nuvarande nivån

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.