Spannmålsskörden 29 procent mindre än förra året

INRIKES Jordbruksverkets prognos för åretsspannmålsskörd är inte positiv. Man räknar med att den blir 29 procent mindre än förra året. Bakom minskningen av skörden finns ogynnsamt väder, med torka i början av sommaren och regn i slutet.

Vädret har knappast varit på jordbrukets sida i år och minskningen av skörden uppgår till nästan en tredjedel jämfört med föregående år. Sämst har det gått för ärtor, som minskat med 36 procent, och åkerbönor, som minskat med 38 procent. Raps- och rybsskörden har också minskat, dock inte lika mycket. Här räknar Jordbruksverket med en minskning på runt 27 procent.

Bakom den dåliga skörden finns ogynnsamma väderförhållanden. I början av sommaren var det torka, som senare ersattes med regn och ostadigt väder, vilket ledde till att många lantbrukare inte kunde skörda alls, eftersom åkrarna var översvämmade.

Just dessa väderfenomen – torka och ökad nederbörd – är vi kan förvänta oss av klimatförändringarna, vilket också gör att det ligger nära till hands att anta att vi kommer få se fler liknande år framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.