Nyval i Portugal efter korruptionsskandal

UTRIKES Den portugisiska premiärministern Antonio Costa har avgått efter att flera av hans nära medarbetare undersökts för korruption. Nyval planeras att hållas den 10 mars nästa år.

Antonio Costa kommer från det socialdemokratiska partiet Partido Socialista och har styrt landet under många år. Nu har han dock avgått efter att flera av hans nära medarbetare har anklagats och undersökts för korruption i hanterandet av bland annat litiumgruvor. Nyval ska hållas den 10 mars nästa år.

Vid det senaste valet fick Partido Socialista oväntat egen majoritet men innan dess, från valet 2015, har partiet styrt Portugal med stöd av landets kommunistiska parti, Partido Comunista Português (PCP). Efter valet 2019 förklarade socialdemokraterna att man inte längre behövde kommunisterna, utan att man istället skulle styra själva. Först efter detta intog kommunistpartiet en kritisk attityd, vilket visar riskerna för kommunisterna med att ge sig in i den borgerliga politiken på borgerlighetens villkor – man förlorar förmågan att utgöra ett alternativ och istället reduceras man till ett stödparti för den kapitalistiska administrationen.

Rättelse: PCP stödde det styrande socialdemokratiska partiet ända till 2021, trots att de uteslöts från ett officiellt samarbete.

En tanke på “Nyval i Portugal efter korruptionsskandal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.