Pressens intäkter sjunker

INRIKES Branschorganisationen Tidningsutgivarna beklagar sig – intäkterna sjunker från både läsare och annonsörer. I vissa fall sjunker de med nästan en fjärdedel jämfört med föregående kvartal.

Internet och sociala medier har inneburit en stor omställning för tryckta tidningar och det märks särskilt i lågkonjunkturer, där både annonsörer och läsare väljer att inte lägga ut lika mycket pengar. Det har fått intäkterna att minska med i genomsnitt 10 procent under årets tredje kvartal. En av de hårdast drabbade sektionerna är morgontidningarnas annonsintäkter, som minskade med nästan 25 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

Hårda tider för tidningarna, med andra ord. Därför tittar istället Tidningsutgivarnas ordförande Johan Taubert längtansfullt efter presstödet, som han menar ”möjliggör för svenskar runt om i landet att ta del av fri och oberoende journalistik”. 

Presstödet, som ska reformeras, och därmed ytterligare kommer gynna de stora koncernerna och som ska villkoras med stöd för det svenska statsskicket, behövs för att hålla de stora koncernerna under armarna – och dessa är verkligen stora. Det svenska medielandskapet domineras på regional nivå av sju koncerner och på nationell nivå av två (2)!

Det handlar nog knappast om att säkra ”fri och oberoende journalistik” utan om att se till att koncernernas finanser är stabila. Hade Taubert varit verkligt intresserad av den fria och obundna journalistiken, så hade han nog riktat udden mot just de stora mediemogulerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.