Växthusgaserna nådde ”all time high” under 2022

KLIMAT I ett pressmeddelande säger WMO att den globala koncentrationen av koldioxid under 2022 var hela 50 procent högre än under förindustriell tid – det är första gången detta händer, och ökningen fortsätter under 2023. Koncentrationen av metan och kväveoxid (lustgas) ökade också drastiskt.

“Trots årtionden av varningar från vetenskapssamfundet, tusentals rapportsidor och dussintals klimatkonferenser så är vi fortfarande på väg åt fel åt”, sa Petteri Talas, WMO:s generalsekreterare. Han såg minskningen av fossila bränslen som enda vägen bort från en ökning som försätter mänskligheten i svåra ekologiska och socioekonomiska problem.

I detta har han i grunden rätt – men den överhängande risken är att de åtgärder som vidtas för att minska användningen av fossila bränslen i vårt kapitalistiska samhälle leder till andra, lika farliga vägar där petroleumindustrin och andra aktörer söker sin profit. (Och då får men dessutom hålla med Talas om att kapitalismen inte är särskilt åtgärdsbenägen alls när det gäller fossila bränslen).

Massiv utbyggnad av kärnkraft med alla de risker detta för med sig, vindkraft som ödelägger stora arealer genom markerosion och solpaneler som kräver metaller som utvinns under förhållanden som är skadliga för båda människor och miljö kommer att drabba energisektorn som en tsunami om rådande profitdrivande energibehov fortsätter att eskalera – medan en ”plastboom” blir räddningsplankan för petroleumindustrin. Plasten skadar oss minst lika mycket som den globala uppvärmningen: det blir närmast en fråga om hur vi vill gå under som civilisation.

Ett samhälle där vi planerar för bästa möjliga utvinning och användning av olika energiformer och råvaror, där vi bygger ut kollektiva lösningar för exempelvis trafik och där vi slutar producera för profit är den enda lösningen. Med  risk för att låta lite tjatiga…socialismen är det enda som kan rädda miljön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.