Dödstalen i Palestina stiger – vapenvila återigen uppskjuten

UTRIKES Dödstalen i Palestina är nu uppe i över 20 000 personer enligt Gazas hälovårdsmyndigheter, men kan mycket väl vara betydligt högre. En ny humanitär vapenvila i Gaza låter trots detta vänta på sig, då FN återigen skjutit upp omröstningen om en resolution i säkerhetsrådet. 

Flera hjälporgansiationer och FN-instanser har uttalat sig i samband med den uppskjutna omröstningen och i skarpa ordalag kritiserat vad som pågår i Palestina. I tisdags betecknade exempelvis Margaret Harris från Världshälsoorganisationen (WHO) kriget mellan Israel och Hamas som samvetslöst, och rapporterade att personalen på de akutmottagningar som fortfarande har någon typ av verksamhet kan knappt röra sig för alla som ligger på golvet i svåra smärtor och ber om mat och vatten.

Unicef-chefen James Elder påpekade att det inte gjorts någonting som helst för att skydda sjukhus, vatteninstallationer och tillgång till proviant, och att detta strider mot internationell lag. Sjukhusen är översvämmade med barn och deras föräldrar, alla med fruktansvärda krigsskador, berättade han och tusentalet barn har varit tvungna att amputeras.

Samtidigt beordrar nu Israel en evakuering av omkring 20 procent av staden Khan Yunis i södra Gaza, områden med ett stort antal invånare.   Dessa instrueras att omedelbart flytta till platser söder om Khan Yunis – flyktingområden som redan är överbefolkade. Det är också oklart om de boende ens nås av budskapet, eftersom kommunikationsnäten delvis är utslagna. De intensifierade attackerna mot staden sägs bero på försöken att fånga Hamas-ledaren Yahya Sinwar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.