En blodig jul i Gaza

UTRIKES Hoppet om ett eldupphör i Israels krig mot Gaza släcktes lagom till jul. FN:s säkerhetsråd enades till sist om en resolution som gick igenom med nedlagda röster från både USA och Ryssland. Men där står inget om en vapenvila – och som vanligt är det USA som satt sig emot detta eftersom de hävdar att ett eldupphör bara gagnar Hamas. Istället talas det om att biståndet till Gaza ska öka, och att humanitär hjälp ska tillåtas komma fram.

”Det är akut brist på precis allt. Mat, vatten, medicinska förnödenheter, bränsle, el. Men framförallt är det säkerheten, det finns ingen säkerhet i Gaza. Man hade hoppats in i det sista att vapenvilan skulle finnas med i resolutionen”, säger Frida Lagerholm. kommunikationsansvarig på Läkare utan gränser.

Därför var julafton, som alla andra dagar, en blodig och dödlig dag i Gaza. Det var en dag där flyktinglägret Maghazi i mitten av Gazaremsan attackerades, och många av dem som dödades var människor på väg söderut till en föregiven säkerhet. Minst 68 människor omkom, rapporterar Gazas myndigheter, och nyhetsbyrån AP bekräftar att många döda låg på gatorna, bland dem också barn. I Mahghazi bor det 33 000 människor. Flyktinglägret upprättades redan 1948 och består av tät bebyggelse.

En av invånarna, som förlorat flera familjemedlemmar, säger att det är uppenbart att Israel riktar in sig på att döda civila. ”Ingen plats är säker” sade han.

Också julfirandet i Betlehem på Västbanken  var i år inställt på grund av kriget, och gatorna låg öde. ”Julen handlar om glädje och nytt hopp, men jag ser inget hopp på grund av det här kriget mot Gaza, säger Jack Giacaman, hantverkare i ett folktomt Betlehem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.