Många vårdarbetare jobbar deltid – orkar inte heltid

FACKLIGT En ny undersökning från Vårdförbundet visar att tre av tio vårdarbetare jobbar deltid och många gör det för att de inte orkar jobba heltid. Den yrkesgrupp som jobbar mest deltid är barnmorskor.

Av de som arbetar deltid uppger hälften att det är på grund av att de inte orkar arbeta heltid, de saknar tid för återhämtning. En fjärdedel anger arbetsbelastningen som grund för att arbeta deltid. Många har dessutom arbetat deltid stora delar av sitt yrkesliv – två av tre har arbetat deltid minst hälften av sitt yrkesliv och en fjärdedel i princip hela.

Att vårdarbetare, som företrädesvis är kvinnor, tvingas arbeta deltid för att orka med får också stora ekonomiska konsekvenser. I första hand blir lönen naturligtvis lägre och man blir därmed mer beroende av en eventuell partner och för den som arbetat deltid hela sitt liv går också miste om viktiga delar av sin pension, vilket ökar risken för fattigdom efter pensionen.

Vad Vårdförbundet ämnar göra åt detta, utöver att rapportera om det, framgår inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.