Snabbutredning om ökade möjligheter för polisen att kameraövervaka

INRIKES Regeringen har tillsatt en utredning om att snabbutreda polisens möjlighet att ta del av automatisk igenkänning av både ansikten och registreringsskyltar. Utredningen ska vara klar om sex månader och bland annat lämna förslag på hur polisen kan få ta del av annans kameraövervakning.

Riktpunkt har tidigare rapporterat om hur polisen kan få komma att ta del av övervakningsfilmer från trafikkameror. Nu vill regeringen gå ännu längre och bland annat utreda hur polisen kan få tillgång till ytterligare övervakningsfilmer.

Man vill bland annat att utredningen ska lämna förslag som ger större möjlighet att använda kameraövervakning med automatisk igenkänning av registreringsnummer och ansikten, samt ge polisen möjlighet att i ökad utsträckning ta del av övervakningsmaterial från annans bevakning.

Den ökade övervakningen är en del av en större offensiv att stärka statens repressiva möjligheter och kommunisterna har flera gånger uttalat sig mot utvecklingen. Det är i slutändan inte de kriminella man vill komma ut, utan man vill ha ett större arsenal på plats eftersom man förr eller senare förväntar sig en skärpning av klasskampen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.