Amerikansk militär utomlands går fri vid brott och trakasserier

UTRIKES Vad innebär det att amerikansk militärpersonal ska lyda under amerikanska lagar?
Att amerikanska soldater på svensk mark inte ska lyda under svenska lag är en av sakerna som USA och Sverige kommit överens om i avtalet som öppnar svenska baser för amerikanerna. Så istället för en krönika väljer Riktpunkts krönikör Panos idag att återpublicera ett uttalande från Fredskommittén i Chania på Kreta från den 8 december 2023, om de amerikanska soldaterna som lyder under amerikanska lagar och deras uppförande på Kreta.

USA:s och Natos ligister, besättningen på det amerikanska hangarfartyget USS Gerald Ford kommer att gå ostraffade för det skamliga brott de nyligen begick i vår stad, med misshandel och trakasserier av två 15-åriga flickor. Detr följdes av en incident i hamnen när en amerikansk matros gjorde motstånd mot 4 poliser som kom för att arrestera honom och sa till dem: ”Ni kommer att hamna i fängelse… Det är ni som kommer att hamna i fängelse… Jag vill tala med Nato, ni har ingen rätt att arrestera mig…” Och i slutänden blev det ingen arrestering. Skurkarna – besättningen på det amerikanska hangarfartyget – kan gå fria och fortsätta sitt bedrövliga beteende.

Vi har sett detta pågå i åratal: Nato-personal från baser, hangarfartyg, trupper och myndigheter, trakasserar, rånar, misshandlar, slår sönder butiker och attackerar kvinnor helt ostörda av de grekiska myndigheterna, utan några konsekvenser. Vi såg det förra året när tre ”berusade” amerikaner, åtföljda av en grekisk kvinna, bröt sig in i huvudentrén till ett hotell, där de inte bodde. De bröt till och med upp dörren till det första rummet de hittade framför sig och gick in. En 14-årig flicka bad dem att gå och sprang rädd för att låsa in sig i badrummet. De lade sig på hennes säng och tog till och med av sig skorna och väntade på henne. Efter att de gripits släpptes de på ”åklagarens order”.

Och om man undrar varför de är säkra på att de inte kommer att drabbas av några konsekvenser vad de än gör, så är svaret enkelt: för alla dem som deltar i imperialistiska operationer, övningar och interventioner och bor på Souda-basen, eller någon annanstans i vårt land, finns det ett särskilt system för undantag från straffrättsliga förfaranden som kallas ”extraterritorialitet”. Det betyder fullständig immunitet för alla straffbara handlingar som de begår.

Medlemmar av den amerikansk militären kan bryta mot lagen och begå brott på grekisk mark utan rädsla för straff från rättvisan! Denna eländiga ordning har funnits i årtionden. Senast den utökades var i början av 2020, när det så kallade ”ändringsprotokollet till avtalet om ömsesidigt försvarssamarbete mellan Grekland och USA” ratificerades i parlamentet. Detta är det nya bilaterala militära avtalet, som gjorde landet till en bas för USA:s och Natos mördare i ännu högre grad. Tillsammans med detta ”protokoll” antogs nämligen det avtal som Syrizas regering tidigare hade ingått med USA om förlängning av extraterritorialitet.

Här föreskrivs följande: ”Republiken Grekland erkänner den särskilda betydelsen av att Förenta staternas militära myndigheter utövar disciplinär kontroll över styrkans medlemmar och den inverkan som en sådan kontroll har på den operativa beredskapen.”
Med andra ord, de erkänner att endast USA är kompetent att disciplinärt straffa sina medborgare, medlemmar av myndigheterna och de väpnade styrkorna, när de begår ett brott i vårt land!

Det betyder att hittills ingen amerikansk medlem av militären har ställts inför rätta och dömts, trots många anklagelser om misshandel, stölder och andra övergrepp, särskilt i vår stad, där de som lägger till vid Souda-bukten strövar omkring för rekreation.
Detta är en av konsekvenserna av vårt lands farliga inblandning i imperialistiska planer. Det är ett briljant exempel på den ”säkerhet” och det ”skydd” som ges till folket i Chania, genom anknytningen till Nato och tillhandahållandet av ”anläggningar” i Souda-bukten, och varhelst USA:s och Natos styrkor sätter sin fot.

Och för detta ligger ansvaret helt och hållet på alla regeringar över tid, regeringar som förvandlat hela landet till en stor NATO-bas. Är det värt för de stolta människorna i Chania att svälja dessa förolämpningar för att få blodiga dollar?

Är det värt att acceptera att USA-imperialismens stålhand, och att leda, stödja och stärka terroriststaten Israels agerande i folkmordet på det palestinska folket, där mödrar skriver sina namn på sina barns kroppar så att de kan hitta deras kroppsdelar och begrava dem??
Svaret måste ni själva ge.

Översättning och bearbetning

Panos Alepliotis

En tanke på “Amerikansk militär utomlands går fri vid brott och trakasserier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.