Myternas kollaps – en beskrivning av Sverige för grekiska kommunister

INRIKES, UTRIKES Ännu en gång motbevisas myterna om den ”nordiska modellen” säger Vasilis Lazaridis som är ordförande i KKE: s grundorganisation i Stockholm i en artikel i de grekiska kommunisternas dagstidning Rizospastis. Det handlar om Sverige och det är intressant att se hur en invandrare med ett europeiskt perspektiv ser på situationen i Sverige – men det är ingen rolig läsning för vare sig greker eller svenskar. Här följer en liten sammanfattning av hur vår situation ser ut i grekiska ögon!

Inflation, löner och dyrtider

Inflationen och de uteblivna reallöneökningarna är förstås ett givet tema som Riktpunkt också brukar belysa. Medan inflationen låg runt 9 procent förra året, låg löneökningarna mellan 3–4 procent – dvs. det handlade i praktiken om löneminskningar. På samma sätt ökade pensionerna med 1,6 procent förra året och endast 1 procent ökning förutspås för i år. Ja, bara i oktober sjönk reallönerna med mer än 2 procent jämfört med samma månad förra året och priserna på livsmedel och energi ökade med 20 procent. Priset för att åka kollektivt stiger och hyrorna har ökat med mer än 10 % sedan 2022 och kommer att öka med ytterligare 7 % under 2024.

När man ser en sån här sammanställning i euro blir det på något vis ännu mer dramatiskt, euron ju är synonym med ”dyrt” för många svenskar som lyckats spara till en utlandsresa: när man betalar 1500 till 1900 euro i månaden för en lägenhet i ett nytt hus i Stockholm blir man medveten om det orimliga på ett annat sätt än om man skriver 15 000 till 19 000 kronor.

Arbetslöshet

Lazaridis tittar också på arbetslösheten som ligger på 7,8 procent och bland ungdomar upp till 24 år på 22,1 procent. Varslen om uppsägningar har ökat lavinartat, främst inom transport-, livsmedels- och byggsektorerna, och över 68 000 arbetstagare varslades om uppsägning mellan januari och november 2023. Särskilt inom byggsektorn börjar arbetslösheten nå ”röd varning” eftersom byggverksamheten upphört, inflationen och räntorna har ökat.

Den nya politiken med skärpta krav på de arbetssökande uppmärksammas också. Myndigheten kommer att kunna kräva att den arbetslöse flyttar till vilken del av Sverige som helst för kapitalets behov, skriver man, och om den arbetslöse inte gör det kommer arbetslöshetsersättningen att skäras ned. Den stora ”gröna” industriboomen i Norrland kräver arbetskraft, och de arbetslösa, oavsett om de har familj eller av andra skäl inte kan flytta, kommer att kunna skickas hundratals kilometer bort med hot om indragna ersättningar.

Inte otippat stannar Lazaridis i sin granskning till vid arbetsplatsen Northvolt i norra Sverige. Northvolt är en del av den här industrisatsningen, känt för sina arbetsgivarbrott och dåliga arbetsvillkor även i Grekland, och en av arbetarna som omkommit där var faktiskt en grekisk ingenjör. Totalt under 2023 krävde arbetsgivarbrott i Sverige 65 arbetstagares liv.

NATO, militären och kriget

Upprustningen för att möta Natos krav och specifikationer är en annan viktig fråga när man tar ett helhetsgrepp om Sverige. De totala militära utgifterna uppgår till 119 miljarder kronor (10,5 miljarder euro), en ökning på 28 procent jämfört med 2023 och på 50 procent jämfört med 2020. Samtidigt är blandar sig Sverige i det imperialistiska blodbadet i Ukraina med stora leveranser av krigsmaterial som ytterligare spär på den svenska militärbudgeten.

Det svenska samarbetsavtalet med USA finns förstås med i beskrivningen. Det gert den amerikanska försvarsmakten  obehindrat tillträde till 17 svenska militärbaser i hela landet. Soldater kommer att kunna stationeras där och omfattas av amerikansk lagstiftning – och konsekvenserna av det har vi ju redan sett i Grekland. Den amerikanska militären kommer att tillåtas att lagra vapen på svensk mark, som de kommer att kontrollera och hantera som de vill. Det här är val som objektivt sett gör Sverige till en måltavla för vedergällning.

Det är ingen slump att civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin nyligen på Forum ”Folk och Försvar” sa att svenskarna ”måste förbereda sig för krig”  och att statsministern en dag senare skulle tillägga att det svenska medborgarskapet är knutet till viljan att försvara Sverige med vapen i händelse av ett anfall från fienden (Ryssland).

Vid detta forum var en av huvudpunkterna i föreläsningarna också att man likställde terrorism med så kallad ”våldsam extremism”, där man tydligt inkluderade arbetarnas och folkets revolutionära rörelse, eftersom den syftar till ”avskaffandet av den borgerliga demokratin”, och armens överbefälhavare tillade att vi förutom krig också måste förbereda oss för att hantera terroristattacker.

Myternas kollaps

Det är nyttigt att läsa det här – och många andra punkter som vi inte refererar – i ett svep och inte i flera artiklar på olika teman. Det blir mycket tydligt att Sverige inte skiljer ut sig från andra kapitalistiska, imperialistiska länder.

Lazaridis konstaterar för sin del att allt detta bekräftar KKE:s analys av den internationella utvecklingen, risken för ett allmänt krig och en ny ekonomisk kris. Situationen är inte bara dålig för folket i Grekland, utan också för andra folk i EU, till och med i länder som de skandinaviska länderna, som marknadsförs som ”modeller” för kapitalistisk utveckling. Här påstar man ju att kapitalets vinster är förenliga med folkets rättigheter och behov. Myternas kollaps kallar han det, och man kan ju bara hålla med.

Finns det ljusglimtar? Jodå, Lazaridis tar upp att runt 30 procent av svenskarna är emot EU och Nato i alla opinionsmätningar. Och att tiotusentals demonstrerar i alla större städer i solidaritet med palestinierna och mot det folkmord som Israel genomför i Gaza, och mot stödet till Israel från den svenska regeringen och oppositionspartierna.

Arbetarna uttrycker också sin solidaritet med strejken på Tesla, som går in på sin femte månad av stridsåtgärder. Demonstrationer organiseras mot privatiseringar, höjning av pensionsåldern och inskränkning av strejkrätten, för bättre arbetsvillkor och trygghet.

I artikeln vänder sig författaren ju till grekerna och uppmanar dem att stärka KKE i den dagliga kampen och i det kommande valet till Europaparlamentet. Vi hänger på: här arbetar vi för att stärka SKP och vi ställer upp i EU-valet med förhoppningen att nå ut till det svenska arbetande folket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.