Polisrepression mot pro-palestinska demonstranter under LL-demonstrationen i Berlin

UTRIKES PARTIET Den årliga Luxemburg-Liebknecht-demonstrationen i Berlin hedrar minnet av de två revolutionärerna som den fått sitt namn från. I år märktes den tyska statens hårda repression mot dem som visar solidaritet med det palestinska folket tydligt av de vänsteraktivister och kommunister som tågade till minne av de revolutionära martyrerna.

Rosa Luxemburg och Karl Liebknecht mördades den 15 januari 1919 på order av socialdemokraten Gustav Noske. Händelseförloppet, och den revolutionära situationen i Tyskland under den tiden har tidigare beskrivets på Riktpunkt. Demonstrationen till deras minne drar en stor och bred skara av vänsteraktivister och kommunister. Årets demonstration samlade enligt arrangörerna över 10 000 deltagare.

Från sin position i tåget, bland kamrater från Kommunistiche Organisation och dess internationella gäster, fick SKP:s kamrat på plats höra att tåget hade stannat på grund av att polisen hade plockat ut en demonstrant som  med hjälp av högtalare hade ropat ut den i Tyskland straffbara yttringen ”From the river to the sea, Palestine will be free!” .Tidningen Rote Fahne rapporterar om polisens försök att isolera och exkludera ett pro-palestinskt block från demonstrationen och hur demonstranter i solidaritet vände sig mot polisens försök till repression.

Borgerliga medier rapporterar om skadade poliser, men säger inget om de demonstranter som skadades under polisens angrepp mot dem som visade solidaritet med det palestinska folket och protesterade mot Israels folkmord.

I det långa demonstrationståget var det svårt att se vad pågick i andra delar av tåget, men bland kamrater från Kommunistische Organisation skanderades det högt till stöd för det palestinska folket, internationell solidaritet, mot kapitalet och dess krig och för klasskampen och den befrielse som socialismen innebär.

En tanke på “Polisrepression mot pro-palestinska demonstranter under LL-demonstrationen i Berlin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.