Stort internationellt deltagande i Kommunismus Kongress 2024

PARTIET, UTRIKES Förra veckan höll det tyska Kommunistische Organisation (KO) konferensen Kommunismus Kongress 2024, eller KOKO 24, i Berlin. Kongressen lockade till sig internationella representanter från ett flertal partier och organisationer, bland annat Sveriges Kommunistiska Parti. På lördagen gick sedan KO, samt internationella konferensdeltagare, tillsammans i den årliga Luxemburg-Liebknecht-demonstrationen, som Riktpunkt har tidigare rapporterat om.

Förutom de internationella partier och organisationer som deltog i presentationer och panelsamtal på KOKO 24 fanns det ett flertal andra som var representerade på plats. Brasilianska Kommunistiska Partiet – Revolutionär Rekonstruktion (PCB-RR), Mexikos Kommunistiska Parti (PCM) och Venezuelas Kommunistiska Parti (PCV) höll alla presentationer där man berättade om sina partier och situationen i sina respektive länder. Förutom att prata om Venezuelas ekonomi, den svåra situationen för landets arbetarklass och arbetarfientlig politik från regeringens sida, berättade kamrat Maribel Díaz från PCV:s Politbyrå också om Venezuelas regerings attacker mot kommunisterna och försök att ta över partiet, något som Riktpunkt tidigare har rapporterat om vid flera tillfälle.

Kamrater från Rysslands Kommunistiska Ungdomsförbund (Bolsjevistiskt) (RKSM(B)), Ukrainska Kommunisters Union (SKU) och Ukrainas Arbetarfront (RFU) delade med sig av sina erfarenheter av att arbeta under krigssituation i sina respektive länder och diskuterade chauvinismens roll. RFU berättade bland annat om en svår situation för det folk som lever på ockuperad mark, där grundläggande infrastruktur, som till exempel vattenförsörjning, kan vara bristfällig eller till och med inte fungera alls. Matförsörjningen ställer också till problem och folk kan tvingas vända sig till spekulanter för att köpa mat till väldigt höga priser. De ukrainska medborgare som arbetar för att försörja sig under rysk ockupation kan sedan lätt råka ut för att bli stämplade som kollaboratörer av ukrainska myndigheter, oavsett vad det är dem gör för arbete.

SKP, som representerades av partiets internationelle sekreterare Karl Gunnarsson, deltog i panelsamtal med Frankrikes Revolutionära Kommunistiska Parti (PCRF) och det österrikiska Arbetarpartiet (PdA) om den kommunistiska rörelsen i Europa, erfarenheterna av Europeiska Kommunistiska Initiativet (EKI) och kampen mot opportunism inom de deltagande partierna. En rad positiva erfarenheter från samarbetet i EKI lyftes fram under samtalet. Paneldeltagarna var emmelertid eniga i sitt ställningstagande att organisationens arbete inte kunde drivas vidare, på grund av politiska och ideologiska skillnader – främst den grundläggande synen på imperialismen – som hade förstärkts dramatisk till följd av Rysslands invasion i Ukraina. Europeisk Kommunistisk Aktion (EKA), som PdA, PCRF och SKP deltog i grundandet av efter EKI:s nedläggning, lyftes fram som ett positivt steg mot det att stärka den revolutionära kommunistiska rörelsen i Europa.

Efter alla presentationer och samtal spelade kamrater från KO levande musik och läste upp poesi för deltagarna, innan konferensen avslutades med att alla närvarande sjöng Internationalen tillsammans.

En tanke på “Stort internationellt deltagande i Kommunismus Kongress 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.