Akut undernäring dödar barnen i Gaza

UTRIKES I Gaza ökar den svåraste formen av undernäring, där människor behöver snabb sjukvård om de inte ska avlida eller få skador för livet. Barn och gravida drabbas extra svårt.

Konsekvenserna för kroppen vid svår undernäring är allvarliga, berättar Katrin Kisswani , sjuksköterska på Läkare Utan Gränser. Kroppen bryter ned sig själv och organen förlorar gradvis sin funktion tills den svältande människan dör.  Om man överlever kan skador på hjärnan och intellektuell funktionsnedsättning, liksom kroniska organskador följa den drabbade genom livet.

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att en fjärdedel av Gazaborna är ett steg från massvält. FN och flera biståndsorganisationer når inte fram till norra Gaza, där läget är värst. Hittills har minst 20 palestinska barn dött till följd av undernäring och brist på vatten, enligt hälsovårdsmyndigheterna i Gaza. Biståndsorganisationer verksamma i Gaza bedömer att vi ännu bara har sett början på dödsfallen relaterade till undernäring och svält.

Just nu är ett fartyg från organisationen Open Arms på väg mot Gaza i ett test av en sjökorridor med nödhjälp. Fartyget drar en pråm som är lastad med närmare 200 ton livsmedel från World Central Kitchen som levererar mat till katastrofområden. Först idag fick man tillstånd att påbörja sin resa efter att ha varit redo att ge sig iväg från Larnaca på Cypern i veckor. Transporten når Gaza inom två dagar, och frågan är nu om hjälpen kommer att nå fram till de behövande. Transporter landvägen har hittills stoppats av Israel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.