Kommunisterna presenterar sin valsedel

INRIKES, PARTIET För att ytterligare stärka partiet och föra fram det kommunistiska alternativet till hela det kapitalistiska systemet har Sveriges Kommunistiska Parti beslutat att ställa upp i EU-valet. Nu presenterar partiet också de 21 namn – ett för varje svensk plats i Europaparlamentet – som finns på partiets valsedel.

För andra gången i svensk historia finns det ett revolutionärt alternativ i valet till Europaparlamentet. Det betyder att det finns en möjlighet för det arbetande folket att lägga en röst på något annat än system-partier och det finns även ett politiskt alternativ till att strunta i det hela.

– Att rösta på kommunisterna är ett mycket starkare ställningstagande än att sitta hemma på valdagen eller att rösta på ett av de många system-partier som ställer upp i valet, förklarar Andreas Sörensen, partiordförande för kommunisterna.

Han själv står inte med på valsedeln, som istället toppas av Martin Tairi, som arbetar som arbetsmiljöingenjör men som också leder Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund. I tider av skärpta internationella motsättningar och en ständigt ökande militarism ser Martin stora orosmoln på ungdomens horisont.

– Vi vänder oss emot att ungdomen ska skickas ut i världen och gå i döden för de svenska storföretagens och EU:s intressen, slår han fast.

Det andra namnet på listan är Winnie Lykke, som har lång erfarenhet av arbete inom den kommunistiska rörelsen, både i Sverige och i Danmark. Hon har arbetat som förskollärare under lång tid och mött nedskärningarna inom den offentliga sektorn under lika lång tid.

– För mig är det viktigt att vi tillsammans kämpar för ett värdigt liv med frihet, jämlikhet och gemenskap, fritt från EU, NATO och alla andra imperialistiska allianser, menar hon.

På tredje plats på kommunisternas lista återfinns partiets internationella sekreterare, Karl Gunnarsson. Till vardags är han lastbilschaufför och har under flera år skött partiets internationella angelägenheter och har haft tillfälle att bilda sig en bra uppfattning om det arbetande folkets läge, inte bara i Sverige, utan också internationellt. För honom är motståndet mot EU en självklarhet och alternativet lika tydligt.

– Vi vill att Sverige lämnar EU – alternativet till alla imperialistiska allianser är att organisera samhället där storföretagens privata äganderätt ersätts med folkets makt, förklarar han.

På plats 4-21 på kommunisternas lista står följande kamrater:

4, Zahira Sarhan, utredare

5, Lars Lundberg, pensionerad byggnadsarbetare

6, Björn Midböe, arkivarie

7, Marina Weilguni, översättare

8, Pontus Sporrenhjelm, industriarbetare

9, Heidar Kadkhoda, IT-tekniker

10, Anna Patris, lärare

11, Fredrik Gustafsson, behandlingsassistent

12, Finn Thunborg, sjukpensionär

13, Linus Jakobsson, elektrikerlärling

14, Anders Strandberg, pensionerad el-konsult

15, Barbara Brädefors, pensionerad lärare

16, Patrik Pettersson, ingenjör

17, Panos Alepliotis, pensionerad samhällsbyggnadschef

18, Erik Brindbergs, vårdbiträde

19, Dennis Tengbring, pensionerad speditör

20, Michal Tomaszuk, ingenjör

21, Håkan Jönsson, byggnadsarbetare

Under våren kommer kommunisterna bland annat att presentera ett valmanifest, där partiets huvudsakliga politik presenteras. Även en valhemsida kommer att lanseras. Kontinuerlig rapportering om kommunisternas valkampanj och verksamhet finns på riktpunkt.nu.

För kontakt med partiet eller med någon av kandidaterna, skriv till skp@skp.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.