Utredning vill slå mot partipolitiska lotterier

INRIKES Nyligen presenterade en av regeringen tillsatt utredning förslag kring hur partipolitiska lotterier ska regleras. Utredningen tillsattes förra sommaren och har udden riktad mot Socialdemokraterna, som tjänar stora pengar på lotteriverksamhet.

Lotterier har bedrivits inom socialdemokratins hägn sedan 1947, då SSU startade det första lotteriet. Sedan dess har verksamheten utvidgats och enligt utredaren kunde SSU dra in 110 miljoner kronor i vinst från lotterierna 2022. Socialdemokraternas lotteriverksamhet är också undantagen från en rad regler, bland annat förbudet mot att sälja lotter på kredit. I en granskning gjord av Dagens Nyheter visade sig att det gjort att man med aggressiv marknadsföring riktat in sig på redan skuldsatta och att man mellan 2014 och 2017 drev över 8 000 ärenden till Kronofogden.

Den nya utredningen föreslår nu att partilotterierna antingen ska förbjudas helt och hållet eller att de ska begränsas kraftigt. Det skulle innebära ett stort problem för den socialdemokratiska rörelsen, som får stora delar av sina intäkter från just lotteriverksamheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.