Vilka är terroristerna i IS-Khorasan?

UTRIKES Organisationen IS-Khorasan som tagit på sig det allvarliga terrordådet i Moskva på fredagskvällen hade också planerat en terrorattack mot Sveriges Riksdag. Två personer med afghanskt ursprung greps sedermera i Tyskland. IS-Khorasan (IS-K) ingår i terrornätverket IS (ISIS, Daesh) och har under de senaste åren vuxit till att bli dess internationellt mest aktiva gren.

I ett pressmeddelande redogör Karin Fridell Anter, ordförande för Stöttepelaren, mer detaljerat för IS-Khorasans ideologi – de är en fundamentalistisk sunni-muslimsk organisation som med bas  i Afghanistan kämpar för ett världsomspännande muslimskt kalifat. De riktar sig mot alla som de uppfattar som ”otrogna”. Afghanistans hazarer, som är shiamuslimer, har varit särskilt utsatta för terrordåd, liksom landets sikhiska minoritet. I en video från 2022 deklarerar IS-K att de ska döda shiamuslimer ”eftersom de är polyteister och mördar sunniter”.

Organisationen har genomfört många terrorattacker i Afghanistan, bland annat en blodig självmordsattack bland dem som väntade på evakuering från Kabuls flygplats efter talibanernas maktövertagande i augusti 2021.

IS-K bekämpar talibanerna som de anser inte är tillräckligt konsekventa i sin islamism, och talibanerna har internationellt åtagit sig att inte låta terroristorganisationer använda Afghanistan som bas. Samtidigt är det komplicerat – det finns starka kopplingar mellan IS-K och den gren av talibanrörelsen som leds av talibanernas inrikesminister.

 IS-K:s ideologi är också en extra fara för afghanska flyktingar i Sverige, som riskerar att utvisas till det talibanstyrda landet. Västerländska seder och klädsel ses nämligen av IS-K som tecken på avfall från islam, och de som är öppet kristna eller ateister löper mycket stora risker om de deporteras till Afghanistan. Migrationsverket fattar dock regelbundet just sådana utvisningsbeslut, som för tillfället väntar på att verkställas eftersom det saknas en överenskommelse med talibanerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.