Färre konfirmerar sig – kyrkan lockar med resor och datorspel

INRIKES De senaste decennierna har andligheten bland den svenska ungdomen fått stryka på foten och antalet konfirmander har stadigt minskat. För att råda bot på det försöker kyrkan locka med annat än andlighet.

Svenska kyrkan har problem att upprätthålla sin verksamhet och att föryngra sig – allt färre väljer att konfirmera sig, vilket ger kyrkan ännu sämre framtidsutsikter. Jämfört med mitten av 70-talet, då ungefär 75 000 ungdomar konfirmerade sig årligen, har antalet konfirmander minskat med runt 50 000. Nuförtiden konfirmerar sig inte ens 20 procent av alla 15-åringar, enligt uppgifter från SVT.

Med olika inriktningar på konfirmationen försöker Svenska kyrkan locka unga att konfirmera sig och vända trenden – resultatet kan inte bli annat än vulgärt. Istället för andlighet och religiositet lockas nu istället ungdomarna med datorspel, hästridning, resor och dagspass på nöjesfält. Såsom det mesta under kapitalismen reduceras också kyrkan och andligheten till en simpel affärstransaktion – om du konfirmerar dig får du en resa i utbyte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.