Vänsterpartiet kräver ”Sverigejobb” – en krispolitik för kapitalet

INRIKES Få har nog missat den pressade situation landets byggnadsarbetare befinner sig i. Tiotusentals arbetare har varslats och byggnadstakten har minskat rejält. För att råda bot på problemen vill Vänsterpartiet strö extra pengar över byggmonopolen.

Vänsterpartiets politik är en klassisk politik för en kapitalism i kris. Den bygger på en aktiv stat, som stöttar de stora monopolen när de inte längre är lika profitabla som tidigare. Det finns dock ingenting i allt detta som är progressivt, utan det är en annan form av kapitalistisk politik, som ska säkra den fortsatta tillväxten för monopolen.

Tidigare har man föreslagit att staten ska pumpa in pengar i företagen i utbyte mot ägarandelar, likt den japanska staten gjort i massiv skala för att stärka de japanska företagens konkurrenskraft. Nu föreslår man istället vad man kallar ”Sverigejobb” för att stärka byggsektorn.

Vad innebär ”Sverigejobben”?

Vänsterpartiets förslag om ”Sverigejobb” betyder att staten går in och betalar en stor andel av kostnaderna för en anställning. Villkoret för detta ska vara arbetslöshet i 100 dagar och relevant utbildning för att utföra ett jobb. I klartext betyder det alltså att staten ska ta över en lejonpart av lönekostnaderna. Det vill säga, man erbjuder monopolen gratis arbetskraft.

Samtidigt föreslår man att staten ska gå in och ta hälften av investeringskostnaderna för planerade projekt som utförs mellan 2024 och 2026 om dessa tidigareläggs.

Utöver att vilja ösa pengar över byggmonopolen bygger man också upp en bild av att arbetarnas jobb är beroende av den kapitalistiska tillväxten – ju bättre det går för företagen, ju större vinst de går med, desto fler jobb kan de också skapa. På så sätt gör man också sitt till att övertyga arbetarna om kapitalismens förtjänster och Vänsterpartiet visar tydligt vilken sorts parti man är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.