Vårdförbundet i övertidsblockad från kl 16 idag

FACKLIGT Idag torsdag kl. 16 går Vårdförbundet ut i blockad, vilket berör 63 000 medlemmar i hela Sverige – barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor  i alla regioner i Sverige slutar nu arbeta övertid och mertid.

Det råder dödläge i förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarsidan som är Sveriges Kommuner och Regioner. Igår tackade Vårdförbundet nej till ett avtalsförslag och kom med ett nytt motbud på kvällen, vilket inte accepterades.

Vårdförbundet kräver stegvis arbetstidsförkortning, hållbara scheman och fyra veckors sammanhängande sommarsemester, förutom löneförhöjningar. Men man larmar också om en sjukvård som fungerar allt sämre. Politikerna saknar viljan till förändring och regionerna saknar därmed mandatet att göra något åt situationen, skriver Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande, på förbundets hemsida. För att klara den alltmer krisartade situationen måste istället personal stanna kvar efter arbetstid, infinna sig på jobbet med kort varsel, jobba övertid och avstå sin lagstadgade semester, vilket leder till att personal går ned till deltid och i värsta fall blir sjukskrivna.

” Vi kan inte längre se på när kötiderna blir längre för varje dag, människor dör i väntan på vård och våra medlemmar får det allt tuffare. Nu måste regionerna agera. Vi vill rädda sjukvården. Därför jobbar vi inte övertid och mertid från 16 i dag,” avslutar Ribeiro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.