De fem största antikommunistiska lögnerna, del 1 – de två första myterna avslöjas

TEORI OCH HISTORIA Riktpunkt presenterar här i översättning första delen av en artikel av Nikos Mottas, redaktör för In Defence of Communism. Dagens text tar upp svältkatastrogen i Ukraina 1932-33 och massakern på polska krigsfångar i Katyn. Håll utkik efter andra delen imorgon, där du kan lära dig mer om de borgerliga lögnernas svartmålning av den revolutionära ideologin – då skriver Mottas om Molotov-Ribbentrop-pakten, kommunismen som ”misslyckades” och absurdats av allt: lögnen om att den ska ha orsakat 100 miljoner människors död! 

Det sägs att historien skrivs av segrarna, även de tillfälliga. Kontrarevolutionens dominans och störtandet av socialismen i Sovjetunionen och de östeuropeiska länderna i början av 1990-talet utlöste upptrappningen av antikommunismen. Genom borgerlig historieskrivning och mainstreammedia har en rad felaktiga teorier utvecklats, som syftar till att förtala 1900-talets socialism och demonisera den marxist-leninistiska ideologin.

Här kommer fem av de vanligaste antikommunistiska lögnerna:

Myt 1: Den stora svältkatastrofen 1932-33 i Ukraina, även känd som ”Holodomor”, var en avsiktlig hungersnöd som medvetet planerades och konstruerades av den sovjetiska regeringen under Josef Stalin för att straffa den ukrainska befolkningen och bryta deras nationalistiska tendenser

Svältkatastrofen i Ukraina 1932-33 var inte en planerad, människoskapad katastrof som orsakades av den sovjetiska regeringen. Teorin om en “medvetet frammanad svält” är ett påhitt av nazisterna och deras ukrainska medarbetare som emigrerade till USA och Kanada. Efter kriget togs denna teori upp av amerikansk och västeuropeisk imperialism inom ramen för deras antikommunistiska kampanj mot Sovjetunionen och de socialistiska länderna. En falsk rapport som publicerades i Chicago American, ett nyhetsmedium ägt av den pronazistiska amerikanska magnaten William Randolph Hearst, bidrog avsevärt till spridningen av denna myt i västvärlden. Denna uppfattning har motbevisats efter årtionden av oberoende vetenskaplig forskning av borgerliga – inte kommunistiska eller kommunistvänliga – forskare.

Så, vad orsakade svälten? Det finns tre huvudsakliga orsaker: a) De extremt svåra klimatförhållandena under den perioden över hela Sovjetunionen; b) Den omfattande kontrarevolutionära verksamheten (såsom sabotage) från kulakerna och andra reaktionära element som svar på kollektiviseringarna; c) Den ekonomiska situationen som uppstod till följd av den smärtsamma men nödvändiga kollektiviseringsprocessen.

Ögonvittnesskildringar, såsom de från den brittisk-amerikanska journalisten Walter Duranty, den brittiska författaren och historikern Herbert George Wells, den franska premiärministern Eduard Eryo och den amerikanska journalisten och författaren Anna Louis Strong, har tydligt avfärdat lögnen om den “frammanade svälten”.

Myt 2: Katynmassakern 1940 utfördes av Sovjetunionen på order av Stalin

Mordet på över 20 000 polska krigsfångar under april-maj 1940, känt som ”skogsmassakern i Katyn”, var faktiskt ett brott som begicks av nazisterna. År 1943, på initiativ av nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels, beskyllde tyskarna offentligt Sovjetunionen – särskilt NKVD (den sovjetiska säkerhetstjänsten) – för att vara förövare av massakern. Detta påstående togs sedan upp av hela den kapitalistiska världen under kalla kriget och är fortfarande en av de mest populära myterna inom den antikommunistiska retoriken. I sin personliga dagbok skrev Dr. Goebbels själv: ”Jag gav instruktioner om att använda detta propagandamaterial så mycket som möjligt. Det kommer att hålla oss igång i ett par veckor” (14.4.1943) och ”Tyvärr hittades tyska vapen i gravarna i Katyn… I vilket fall som helst är det mycket viktigt att hålla denna incident hemlig. Om det skulle komma till fiendens kännedom skulle vi behöva lägga ner hela Katyn-affären” (8.5.1943).

Versionen ”Sovjet gjorde det” grundar sig främst på ”arkivmaterial” som påstås ha hittats under höjdpunkten av den kontrarevolutionära attacken, vilket till sist ledde till Sovjetunionens upplösning. Faktum är att det var president Boris Jeltsin, Rysslands första ledare och en ökänd antikommunist, som offentligt och officiellt ”erkände” Sovjets skuld. Trots detta är de så kallade ”sovjetiska dokumenten”, som påstås visa att NKVD var skyldig till massakern, fulla av historiska inkonsekvenser och misstag. Till exempel: Ett av dessa så kallade officiella ”sovjetiska dokument”, som påstås vara en order från Politbyrån att avrätta polackerna, bär signaturen ”Sovjetunionens kommunistiska parti” (SUKP), som inte existerade förrän 1952. År 1940 hette partiet ”Allryska kommunistiska partiet (bolsjevikerna)”.

Ytterligare bevis som hittats i massgravarna avfärdar myten om att ”Sovjet gjorde det”; tysk ammunition hittades i gravarna, kulor tillverkade enbart i Nazityskland, offer som bundits med med ett vitt flätat snöre som hade tillverkats utanför Sovjetunionen, mm.

Smolenskregionens kontor för den Ryska federationens federala säkerhetstjänst (FSB) offentliggjorde nyligen flera arkivdokument som avslöjar nazisternas brott i Smolenskregionen under andra världskriget, inklusive bevis för avrättningen av polska fångar och Nazitysklands förfalskning av Katyn-fallet.

 

Nikos Mottas

En tanke på “De fem största antikommunistiska lögnerna, del 1 – de två första myterna avslöjas

  1. Joseph Goebbels lärde sig propaganda genom att studera William Randolph Hearsts gula press. Goebbels modellerade Völkischer Beobachter på New York Journal. Hearsts press bidrog till att starta 1898 års krig mellan USA och Spanien. Det var Hearst som myntade den berömda rubriken REMEMBER THE MAINE, en krigsslogan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.