Personalen kämpar med värmeböljor på äldreboendena

INRIKES Inom äldreomsorgen finns gamla människor som är särskilt sårbara för värmeböljor – de riskerar att torka ut och drabbas av komplikationer när temperaturen stiger.

Värmeböljor väntas bli vanligare och mer intensiva i och med klimatförändringen. På ett äldreboende innebär höga temperaturer på sommaren att personalen måste arbeta på ett nytt sätt, säger en verksamhetschef till TT. Uppmärksamhet är viktigt, så att man erbjuder alla boende vätska. Riskbedömningar med personalutbildning måste göras för varje kommande sommar, eftersom medeltemperaturen i Sverige väntas stiga med 3-5 grader till 2080-talet jämfört med åren 1960-1990.

Verksamhetschefen önskar sig också en byggnad med AC – något som ju borde vara självklart. För hur kan det komma sig att varenda modebutik och järnaffär har det svalt och skönt, för att inte tala om livsmedelsbutikerna – medan äldreboenden, förskolor och skolor står utan? Kan det bero på att barn och gamla inte kan mjölkas på profit lika effektivt som arbetarklassen som bär sin lön till kapitalets shoppingcentra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.