Sverige runt med SKP – intervju med Patrik Lindh från Uppsala

VAL 2022 Inför valet i september träffar Riktpunkt några av de namn som står på kommunvalsedlarna för Sveriges Kommunistiska Parti och diskuterar lokala frågor, personligt engagemang och annat mer. I vår serie ”Sverige runt med SKP” börjar vi med Patrik Lindh, som jobbar med träd och park i Uppsala.

RP: Patrik, du står som första namn på kommunvalslistan i Uppsala och är ordförande för SKP Uppsala. Kan du presentera dig själv? Vad jobbar du med, var bor du och vad tänker du är typiskt för Uppsala – både sådant du tycker om och sådant du ogillar?

P: Jag är född i Gottsunda här i stan, men bosatt i Salabacke just nu. Jag har arbetat med park och trädgårdsskötsel sedan jag var 16 år. Idag arbetar jag främst med träd i ett trädarbetarkooperativ med utgångspunkt här i Uppsala. Att Uppsala inte riktigt har den där storstadsvibben, men ändå väldigt vacker arkitektur i centrum och rätt nära till flera grönområden gillar jag. Det jag ogillar, eller snarare är orolig för är förtätningen. Eriksbergsskogarna är hotade, Seminarieparken är hotad och precis där jag bor bygger de bort grönområden. Snart bor varenda kotte i en dyr låda utan en grön fläck utanför fönstret.

RP: Vad innebär det för dig att vara politiskt aktiv? Är det något du tycker är viktigt i din vardag ? Vad säger dina arbetskamrater och din familj om ditt engagemang?

P: Det är såklart en hel del arbete att vara politiskt aktiv. Det är påfrestande ibland, det ska jag inte sticka under stolen med. Men det är min fru som får ta smällen när jag till exempel åker iväg på saker titt som tätt. Men jag kompenserar det så gott jag kan med extra hushållsarbete.  Så henne vill jag hellre lyfta fram, det är hon som är den egentliga hjältinnan. I vardagen är det såklart viktigt att man tar debatten med folk, att försöka få folk intresserade av att i alla fall försöka påverka det lilla vi tillåts att påverka inom det här politiska systemet. Det är också väldigt viktigt att säga ifrån direkt när man hör om sexism och rasism. Det är ju tyvärr två skitkulturer som cirkulerar här och var i vardagen.

Mina arbetskamrater stöttar mig. På min arbetsplats är alla vänster om vänsterpartiet om man säger så. Vi håller inte med varandra om varenda detalj men vi är alla överens om att samhället skulle kunna vara så mycket bättre än det som vi tvingas i att leva i idag.

Grönområden, kollektivtrafik och bostäder

RP: Så vad är det som får dig att ställa upp i kommunvalet för SKP? Ett revolutionärt kommunistiskt parti, vad har det för relevans för Uppsalas invånare?

P: Varje grönområde måste räddas och det måste bli ordning på kollektivtrafiken.
Att vanligt folk ska kunna må lite bra av ett par träd och samtidigt ha råd att åka buss är det minsta alla arbetare i stan är värda. De är såklart värda väldigt mycket mer, men de här två kraven finns det pengar till. Men tyvärr ‒ när kapitalismen inte ifrågasätts och profitdyrkan genomsyrar alla kommuner och landsting då är det viktigt att presentera ett alternativ som skulle kunna ge folk allt det som de förtjänar. Därför är jag medlem och står bakom SKPs radikala alternativ till det här samhället som inte är byggt för oss vanliga arbetare.

RP: Vilka frågor ligger dig varmast om hjärtat när det handlar om samhället i stort och när det handlar specifikt om Uppsala?

P: Grönområden, kollektivtrafiken och bostäder skulle jag säga. Det är ju tre saker som hänger ihop för en värdig vardag för vanligt folk. Det här kaoset som vi har idag är resultatet av dålig planering av politiker som hellre gynnar sig själva och sina företagspolare. Uppsala skulle kunna vara så mycket mer om kommunen styrdes kontrollerat och planerat för att tillfredsställa människors behov.
En grå fyrkant till hyresrätt på 75 kvm mellan en väg och järnvägsspår på Portalgatan för 13 papp i månaden är inte byggd för arbetare. Den är byggd för att företag ska tjäna pengar. Det sorgliga är att de nyare hyresrätterna till och med är dyrare!

RP: Hur skulle du vilja bedriva kommunpolitik i Uppsala, hur skulle du agera om du faktiskt satt i en vald församling – SKP är ju inte ett parlamentariskt parti?

Nu har jag aldrig suttit som folkvald så några detaljer kan jag såklart inte ge utan att ljuga.
Men målet skulle givetvis vara att stoppa försämringar och försöka påverka så att människor fick det bättre. Jag tror inte det går om jag ska vara helt ärlig, i alla fall inte permanenta förbättringar som verkligen skulle märkas i människors vardagliga liv. Vid sidan av det arbetet skulle det antagligen bli mer att avslöja politikers hyckleri. Det tror jag skulle vara intressant för människor och nödvändigt för att bygga ett annat politiskt system där varje medborgare har makt på riktigt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.