Försvara LAS – Ta strid för tryggare anställningar!

IF Metalls verkstadsklubb på Volvo lastvagnar i Umeå har tagit initiativet till ett upprop som riktar stark kritik mot den egna förbundsledningen. Att ledningen för IF Metall samt Handels och GS sitter i överläggningar med arbetsköparsidan, angående försämringar i lagen om anställningsskydd (LAS) upprör många medlemmar.

I Media har vi fått glimtar av denna eftergiftspolitik. Utspel från IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä avslöjar att facket är berett att sälja ut LAS. LAS ger en falsk trygghet menar Säikkälä.

Det som framkommit från dessa överläggningar handlar om bland annat; försämrad anställningstrygghet för nyanställda, lättnader för arbetsköparen att kringgå turordningslistan samt krav på riksdagen om lagändringar. Företagen vill kunna förhandla bort villkoren i LAS.

Det kapitalisterna erbjuder i gengäld är smulor. Längre uppsägningstid för äldre samt en viss begränsning av hur länge någon kan arbeta som bemanningsanställd på en arbetsplats. Inte mycket kan man tycka, för att skrota den kanske största frihetsreformen på svensk arbetsmarknad under 1900-talet. Istället för att ta kamp och försvara arbetarna och vår utsatta situation gällande försämrad anställningstrygghet, väljer fackpamparna ytterligare eftergifter. I pamparnas värld finns inte möjligheten att ta till strid. Inte ens som självbevarelsedrift. Om arbetarrörelsen alltid ”gillat” läget och böjt sig för kapitalets krav, skulle vi aldrig uppnått något. Facket gräver sin egen grav med denna ryggradslösa och uppgivna strategi. Det krävs strid för tryggare anställningar. Inte eftergifter. Missnöjet med förbundsledningen är stort bland IF Metalls medlemmar i Norrland och inte minst i avdelning 4 Södra Västerbotten. Så det är inte oväntat att kritiken nu riktas från denna avdelnings största klubb. Redan har en rad andra klubbar i avdelningen ställt sig bakom kritiken mot förbundsledningen. Ny kommer man att göra en omtagning av uppropet och det kommer att spridas breddare och i större omfattning. Man hoppas på Volvoklubben att många nu kommer att ställa sig bakom uttalandet om LAS.

Vi kommunister inom IF Metall som ställt oss bakom uppropet, menar att dessa förhandlingar som pågår bakom lyckta dörrar är odemokratiska och är ett förräderi mot medlemmarna och mot hela arbetarklassen. Vi menar också att det inte kommer att leda till några förbättringar för bemanningsanställda. Bemanningsföretag och privat arbetsförmedling måste förbjudas.

Vi ställer oss helhjärtat bakom Volvoarbetarnas upprop!

• Avbryt överläggningar/förhandlingarna – inga försämringar i LAS!

• Alla papper på bordet – redovisa för medlemmarna innehållet i överläggningarna.

• Rusta till strid för tryggare anställningar för alla, inga försämrade anställningsvillkor.

Erik Pettersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.